Повече за предстоящото филмово изживяване разказва Драгомир Танев

В 4 поредни дни киноманите ще могат да се насладят на ленти от 4 държави.

Първокласна селекция от 4 филма ще разкрие вълнуващият свят на Иберо-американското кино от 21 до 24 юни в ефира на KINO NOVA. Заради световната пандемия събитието за първи път ще се проведе в телевизионен ефир. Това ще даде възможност на всички любители на киното да споделят филмовото преживяване в удобството на собствения си дом. Тази година събитието ще бъде под егидата на посолствата на Аржентина, Бразилия, Португалия и Испания.

Ексклузивно: KINO NOVA представя Седмицата на иберо-американското кино

Репортерът Драгомир Танев се срещна с посланиците на тези държави.

„Идеята на тази седмица е да могат българите да видят и да се запознаят с испанското и иберо-американското кино. Искахме да поканим хората в залите и да видят как творци от нашите страни правят изкуство по различни начини. С тази пандемия е много по-трудно да съберем хората на едно място заради ограниченията. Но намерихме друг начин – преместихме я в телевизията. Искам да благодаря на Нова Броудкастинг Груп, че ни дава възможност да пуснем тези филми на българската публика. Филмът, който избрахме да представи нашата страна, разказва за лятото в Мадрид. Казва се „Ева през август“. В средата на август имаме „Ден на девиците“ и е много интересно, защото по това време в Мадрид няма никой. Всички са на почивка. Филмът показва живота в този конкретен период. Той е сантиментален и човешки и разгръща темите за самотата, но и затова колко е красив животът“, споделя Н.Пр. Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания.

Седмицата на иберо-американското кино продължава с бразилската драма „Скъпи  посланико“, базирана на реални факти от живота, която ще направи своя телевизионен дебют в българския ефир.

„Филмът разказва за живота на един бразилски посланик в Париж по време на войната, който е помогнал да предава документи и е оказвал подкрепа на много еврейски семейства. Показваме нуждата и важността на солидарността. Важно е да кажа, че този посланик е действал единствено на базата на човешките си преценки, защото не е получавал директни задачи от тогавашното правителство. Въпреки че по-късно получава помощ от Бразилия. Като дипломат много харесвам този филм, защото отразява културата на нашата страна за мир и солидарност. Но бразилската филмова индустрия е много богата. Имаме много добри филми, актьори и актриси, режисьори. Много се надявам през тази филмова седмица да можем да отворим вратата към българските зрители за една малка част от света на това кино. Ние, с останалите посланици, се надяваме, че тази Седмица на иберо-американското кино ще достигне до много повече хора. Защото ще бъде излъчвана по телевизията. Така ще достигне до всички точки на страната“, допълва посланикът на Бразилия у нас Н.Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс.

До всички тези точки ще стигне и аржентинската лента „Да почувстваш Пиацола“, която разкрива меланхоличния музикален свят на един от най-големите аржентински изпълнители Астор Пиацола.

„За нас е много важно именно в годината на 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола да почетем паметта на маестрото, като подарим на българската публика възможността да се наслади на тази лента. Мисля, че ще породи интереса както на меломаните, така и на по-широката публика, любопитна да опознае личността на танго-революционера. Прекрасно е да виждам как уважавани български институции и артисти се възхищават на един от най-великите музиканти в съвременната ни история. Само през миналия април Софийската опера в партньорство с посолството ни представи балета „Танго“ по музика на Пиацола“, разказва Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф.

Филмът, който ще затвори специалната кино седмица, е португалската лента „Мама знае най-добре“. "Това е комедия, в която едно семейство си спомня моменти от живота на всеки свой член. И макар че ни връща в миналото, всъщност ни показва една много актуална ситуация в португалското семейство днес. Също така е една среща между различните поколения. Посланието ни е кратко и ясно: „Нека зрителите бъдат будни, да не губят любопитство! Нека бъда взискателни и критични, защото това, че събитието се провежда в друг формат, не значи, че ще бъде по-малко интересно", категорична е Н.Пр. Ана Мария Рибейро да Силва - посланик на Португалия. 

Гледайте Седмицата на Иберо-американското кино от 21 до 24 юни от 22.00 ч, в ефира на KINO NOVA.