За първи път събитието се провежда в телевизионен ефир от 21 до 24 юни

KINO NOVA е ексклузивен домакин на Седмицата на иберо-американското кино. Поради световната пандемия, събитието за първи път ще се проведе в телевизионен ефир от 21 до 24 юни. Това ще даде възможност на всички киномани да споделят филмовото преживяване в удобството на собствения си дом. Първокласна селекция от четири филма ще разкрие вълнуващия свят на иберо-американското кино. Избраните ленти тази година са от Испания, Бразилия, Аржентина и Португалия. Разнообразието от жанрове, високото ниво на продукциите и завладяващи сюжети могат да бъдат проследени от понеделник до четвъртък от 22:00 ч. по KINO NOVA.

Старт на седмицата в понеделник (21 юни) ще даде испанската лента „Ева през август“ ("La virgen de agosto"). В нея 33-годишната Ева е решила да прекара месец август в Мадрид, където наема апартамент в центъра. Летните дни преминават, ръководени от нежността и жегата на опразнения град и Ева решава да се остави да бъде увлечена от сетивата, да спре да мисли в дълбочина и да търси ситуациите, които могат да се развият по естествен начин. Предстоят ѝ повече от любопитни срещи с редица интересни хора, след които тя никога няма да бъде същият човек.

Във вторник от 22:00 ч. дебюта си по КINO NOVA ще направи биографичната драма „Скъпи Посланико“ ("Querido Embaixador"). Бразилската продукция, базирана на реални факти разказва историята на посланика на Бразилия в Париж – Луис де Соуза Дантас. По време на Втората световна война той се противопоставя на заповедите на Жетулио Варгас и се налага да взима решения, които потенциално биха могли да изложат живота на бразилците в риск.

Историята за творчеството на аржентинския композитор Астор Пиацола ще превземе екраните на 23 юни. „Да почувстваш Пиацола“ ("Sintiendo a Piazzolla") се обръща към меланхоличния музикален свят и личността на маестрото с голямо международно признание, свързвайки епизоди от неговия живот с част от творбите му. Документалният филм се базира на четири периода от жизнения път на Пиацола, разчитайки на спомена на хора от най-близкото му обкръжение.

Последният филм от селекцията е португалският „Мама знае най-добре“ ("A Mãe é que Sabe"). В четвъртък от 22:00 ч. семейството на Ана Луиза ще се срещне у дома за семеен празник, където всички разговори по време на обяда ще засягат починалата й майка Жозефа. В постоянни битки и несъгласия с майка си, властна и контролираща, но с огромно сърце, припомняйки си различни моменти от миналото, Ана в крайна сметка осъзнава, че е пълно копие на Жозефа. Една комедия за любовта, конфликтите между поколенията и типичните семейни неразбирателства.

Не пропускайте Седмицата на иберо-американското кино всяка вечер в 22:00 ч. от 21 до 24 юни по KINO NOVA.

 

Информация за Седмицата на иберо-американското кино:

Седмицата на иберо-американското кино се провежда под егидата на посолството на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия. Ежегодната филмова кино панорама се провежда традиционно през месец юни, като през 2018г. е достигнало 25-ото си издание. Досега организаторите са представяли богат избор от кино продукции на испански и португалски език, като съставят изключително разнообразна панорама на иберо-американското кино чрез филми от всички жанрове.

През 2021 г. се отбелязва 30-ата годишнина на Иберо-американската среща на върха – многостранен механизъм за координация и сътрудничество, който обединява испано и португалоговорящите държави на четири континента. За да отбележат този важен повод, посолствата на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия в София координират съвместно организацията на Седмицата на иберо-американското кино.

Информация за KINO NOVA:

KINO NOVA е телевизионният канал на Нова Броудкастинг Груп, който предлага филмово преживяване на най-високо ниво с отлична селекция от хитови продукции, популярни сериали и световни филмови заглавия. Отличена с награда Effie, кампанията на KINO NOVA "Великият понеделник" е първата по рода си инициатива, която дава право на зрителите да избират кой филм да гледат всеки понеделник. "Треска за Оскари" пък е месецът, в който запазено място в ефира имат филми, с номинация или награда от Американската академия за киноизкуство.