Тя е дарена на отделенията по педиатрия и неонатология на областната болница в Монтана

Болницата в Монтана получи животоспасяваща апаратура за деца. Тя е дарена на отделенията по педиатрия и неонатология на областната болница в Монтана. Апаратурата вече се използва от лекарите за едни от най-малките пациенти на лечебното заведение в Северозападна България.

Висок клас ултразвуков апарат вече диагностицира и проследява състоянието на болните деца в отделението по педиатрия на монтанската многопрофилна болница. Досега в отделението не е имало такава техника.

„Българската Коледа“: Как слухово-речевата рехабилитация помага на Яна?

„Специално като детски кардиолог имах огромна нужда от ехокардиограф за диагностика на вродени сърдечни малформации. Те са най-честите вродени малформации в детска възраст. Налага се често да уточняваме диагностично шумове при дечица, също така и усложнения, особено след коронавируса, имахме няколко случая на засягане на сърцето“, споделя д-р Диляна Колева, детски кардиолог в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ – Монтана.

Педиатричното отделение в момента е пълно с болни деца. А апаратът се използва почти всекидневно.

„Хубаво е да има такива апарати в болницата, за да може да се реагира навреме за децата и да не се пътува чак до София, защото не всички имат възможност“, разказва Ивелина Борисова, майка на три деца.

„Българската Коледа“ е отделила средства и за на-малките пациенти на болницата. В последен клас кувьоз за интензивни грижи е настанена преждевременно родената Александра. А лекарите уверяват, че за Коледа момиченцето вече ще бъде в прегръдките на родителите си.

"Българската Коледа" дарява апаратура за деца на болницата в Габрово

„Много фино, много нежно кувиьозче, което има много функции, лесно за използване…по-финно се следят всяка промяна в температура, влажност, жизнените параметри на детето се следят непрекъснато и реагираме веднага, когато нещо не е в норма“, пояснява д-р Антоанета Блажева – началник на отделение по неонатология в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ – Монтана

В неонатологията са дарени и пациентни монитори, които също помагат на лекарите при проблеми с новородените.

„Всичко може да се забележи, всяко отклонение от нормата може да се забележи с един поглед. Минавайки и поглеждайки към монитора, ние вече може да знаем дали има някакъв проблем“, разказва д-р Антоанета Блажева – началник на отделението по неонатология в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ – Монтана.

„Много, много разчитаме на дарителите, тъй като която и да е болница не може да се справи само със собствени средства, за да закупи такава скъпа апаратура“, допълва тя.