Един от най-известните чешки режисьори Ян Сверак е в България, за да представи лично новия си филм „Витлеемска светлина“ на 27-ия „София Филм Фест“

Бил съм в България преди може би 15 години, за да покажа един от филмите си. Зрителите тук се оказаха страхотни, жадуващи да гледат, с уважение и с чувство за хумор. Осъзнах, че имам публика тук“, споделя Ян Сверак.

Има ли всеки път тръпка преди срещата с нова публика в различна държава?

Винаги има нервност и очаквания. Тогава осъзнаваш, че водещи са човешките аспекти във филма. Той е направен от човешки същества за човешки същества, за споделяне и приобщаване. Дори да става дума за политика, проблемите са сходни навсякъде по света. Но моите филми по-скоро са за семействата и отношенията. Когато правихме филма за малкото момче Коля, пътувайки по света, си дадохме сметка, че всеки успява да разбере посланието му. Защото фокусът е във връзката между баща и син.

Започва „София Филм Фест“

„Коля“ е носител на „Оскар“ и това е огромна чест.  Чувствате ли се специално с тази награда?

Това е нож с две остриета. От една страна ти отваря вратите към актьорите, които харесваш, до най-големите студиа. Но от друга страна са очакванията към теб и към това да създадеш друг филм, който да е поне толкова добър, колкото предходния. Това е много неблагодарно за всеки творец – да работи под напрежение. Затова се опитах да правя всеки следващ свой филм много различен. За да няма сравнения… От война през драма до големи самолетни експлозии и драматични комедии. Новият ми филм „Витлеемска светлина“ е базиран на кратки истории на моя баща, който е сценарист и актьор и участваше в главната роля във филма „Коля“. Той написа едни кратки истории, които исках да вплета във филма, така че главният герой да е наистина писател, който създава истории и живее в няколко слоя на живота. Героят преминава от една своя история в друга и така живее в няколко реалности. Това е една фантазия, която се преплита с хумора. Когато си творец, продължаваш да си такъв докато не умреш.

Доколко специална е връзката ви с вашия баща?

Хармонична, но трудна, защото той просто не иска да спре. Продължава да пише нови сценарии, играе и в театъра, а е на 87 години. Кара ме да снимам всичко, което напише. Сега има няколко истории, които не искам да снимам. Положението е критично.

„София Филм Фест“ – с какво ще ни изненада тазгодишното издание на фестивала?

Мечтали ли сте някога за голяма кариера в Холивуд?

Мечтаех си, да. Стъпих в Холивуд, когато бях на 24 години. Спечелих студентски „Оскар“ за моя ученически филм и много ми хареса там. Влюбих се. След като спечелих „Оскар“ за „Коля“ получих много предложения за сценарии. Но не бях привлечен от тях. Смятам се за работохолик, но се нуждаех от нещо, което да ме сграбчи за гърлото и да ме удари в сърцето. Нито един от тях не предизвика тези чувства в мен. Така и не направих филм в Холивуд. Не знам дали съжалявам или не, защото трябваше да се преместя там. Да изгубя приятелите си, да направя компромис със семейството, да изгубя връзката с родителите си. Да се откажа от земя, която познавам и в която имам корени от дърветата, които съм посадил в Чешката република. Не мисля, че да ги оставя беше здравословно за мен.

Нужно ли е да си малко луд или особняк, за да направиш добри филми?

Трябва да си луд със сигурност, защото правенето на филми е индустрия. Това е фабрика. Нуждаеш се от работници, от техника, от много елементи. И трябва да си луд, за да забравиш за отговорността, че някой си е заложил парите и очаква резултати. И просто да тръгнеш да следваш собствената си мечта – може би наистина трябва да си малко полудял. Или по-точно казано да си обсебен. Тогава можеш да преодолееш страховете си. Ако искаш да направиш не просто продукт, а нещо с душа, трябва да се обсебиш.

NOVA е медиен партньор на международния фестивал "София Филм Фест".