В нея са събрани 30 вдъхновяващи истории и идеи за пътешествия от предаването

„Да хванеш гората“ е едно от любимите предавания на зрителите на NOVA. В книгата на журналиста Галя Щърбева са събрани 30 истории, свързани с конкретни места, които читателите и зрителите на предаването могат да посетят.

„Това са герои на предаването, които са създали прекрасни местенца, в повечето случаи – къщи за гости, вили, бутикови хотелчета. Добавената стойност са вдъхновяващите истории на тези хора, с които посетителите могат да се запознаят. Полезната информация в книгата показва съседните обекти – какъв е капацитетът на легловата база, къде в района може да се хапне вкусно, кои са най-близките туристически маршрути, екопътеки, културни и исторически обекти. Това всъщност е книга-пътеводител, защото е комбинация от двете“, разказва водещата и автор на книгата.

Преминавайки през различните етапи на професионалния си път – от репортер през новини до публицистика, Галя Щърбева признава, че се чувства най-силна в това да разказва историите на хора, които са й приятни и я зареждат. „Книгата показва историите на толкова интересни и вдъхновяващи хора, които си заслужват да бъдат забелязани на картата на България.  Разделени са на шест района – околностите на София, Средногорие, Долината на черешите, Балкана, Родопите и морето. Имам материали за още поне две книги. Следващата ще е посветена на местните производства. Всички истории, които разказваме, са ми любими. Самите герои са с много различни житейски пътища и показваме как са стигнали до местата, където се намират и които са превърнали в нов дом или ново начало. Фокусът е върху тези хора, които освен че правят нещо хубаво на тези места, създават общност, понякога в села с по 10-15 човека. Хубаво е да осъзнаем, че в България има много места, които не познаваме. И не е нужно непременно да ходим в чужбина, за да изкараме добре“, пояснява водещата и автор.

„В книгата има и истории, свързани с активности, като историята на едно ранчо, създадено от един чех. Наричаме го „Каубоят от Близкия изток“, защото намира България съвсем случайно. Дълго време преди това се занимава с коне в Чехия, но открива нашата страна чрез свой приятел. Оказва се, че тук много по-лесно прави това, което прави с конете. В Чехия, където има много рестрикции, той притежавал ранчо в близост до природен парк. Общо взето е можел да води конете си по една единствена пътека. Ако кривне от нея, подлежи на санкции и глоби. Идвайки тук, той е категоричен, че е попаднал в Рая. Започва работа с осем коня, но сега неговото ранчо в Ковачевци се е превърнало в декор, където се снимат много филми. Силвестър Сталоун и Меган Фокс са снимали там. Криминалният сериал „Братя“ на NOVA също има заснети сцени там. В ранчото, освен традиционната езда и уроци, предлага добавената стойност да разгледаш допълнителни неща. Например една каубойска къщичка, в която е сниман „Рамбо“. В нея може да се отседне през лятото. Има най-различни активности с конете. В района има и минерални извори. Белчин също е много близо. Има и тракийски гробници, така че има какво да се види. Жената до главния герой в тази история също е чехкиня, както и четирите им деца. Запознават се в ранчото, след като по време на урок, тя пада от кон, а той я спасява.“

„Другата история е за едно място, където може да се отседне и което силно препоръчвам, защото е едно от най-атрактивните места, на които съм била. Намира се на около 80 км от София. Наричам я „дизайнерска приказка на село“. Мястото е създадено от интериорния дизайнер Анжело, който преди да отиде в провинцията дълги години работи в столицата. През цялото време той събира стари вещи, които знае, че в един момент ще използва под някаква форма. Знае, че един ден „ще хване гората“. Открива село Дъбравите с тосканска гледка и приказна природа и започва да прави своето кътче с любов и вдъхновение. Получава се невероятен резултат – всички вещи, които е събирал, заживяват отново. При построяването на къщата Анжело използва естествени материали – глина, дърво, камък. И технологиите, които използва, са много интересни. Къщичката от глина, която е направил, е по стара иранска технология и е устойчива на земетресения. Превърнал е стари военни фургони в стаи за гости. Анжело менажира мястото с приятелката си Рая. Двамата създават една бохемска и артистична атмосфера.“

Галя Щърбева разказва, че селският туризъм в момента е във възход в България. Все повече хора осъзнават, че този тип почивка ти дава много повече от масовите огромни хотели.

„Третата история, която ще ви представя, отново е свързана с активност и по-точно с лов на трюфели. Митко от Балчик, чиято работа е свързана с ресторантьорството, попада случайно в компанията на търсачи на трюфели. Запалва се по идеята и започва да се занимава с това. Привлича още няколко приятели, купуват си земи и започват да отглеждат трюфели. В момента той провежда организиран лов на трюфели за посетители в компанията на специално обучени кучетата-търсачи. Следва дегустация. Търсенето на трюфели набира все по-голяма популярност, но истината е, че те не се намират толкова лесно и не всички видове са толкова скъпи. Има много митове, свързани с тях. Оказва се, че България е много добър производител на трюфели, като по-голямата част от тях се изнасят за Италия. Но към момента малко хора свързват нашата страна с тази екзотична гъба.“

Галя Щърбева благодари на две дами, с които работят заедно по книгата. Емилия Зафираки, която адаптира историите за книжен формат и дизайнерката Диана Дачкова, която оформя цялостната визия. „Благодаря и на NOVA и на всички колеги, защото застанаха зад мен с цялото си сърце“.