Турция за сега е осигурила 3 000 ваксини от договорените 50 млн. дози

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турските граждани да се ваксинират, като той самият се ваксинира в градската болница на столицата Анкара пред телевизионни камери на живо.

Турция ще пусне своя ваксина срещу COVID-19 през лятото

"Нашата цел е в кратък срок да ваксинираме колкото се може повече от нашите граждани. Започнахме успешно кампанията по ваксинирането, ще бъдат осигурени необходимите количества както от китайската ваксина, така и от други ваксини. Програмата, по която работят здравните експерти, е прецизна и ще има положителни резултати. Поздравявам всички медици за усилията, които полагат в борбата срещу пандемията", каза държавният глава. В личния си профил в Телеграм Ердоган написа "Аз се ваксинирах", илюстрирайки посланието си с усмихнат емотикон.

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan receives Sinovac’s CoronaVac jab pic.twitter.com/I0k839jJsF

— TRT World (@trtworld) January 14, 2021

Ердоган пристигна в около 18 часа местно време в градската болница на Анкара, за да се ваксинира срещу Ковид-19 пред телевизионни камери с президентския ескорт и придружаван от многобройна охрана. Синът му Билал, валията на Анкара, здравният министър Фахреттин Коджа и други високопоставени лица придружаваха президента. Часове преди събитието медиите непрекъснато информираха, че предстои Ердоган да се ваксинира.

102-годишна туркиня пребори COVID-19 (СНИМКИ)

Телевизионните камери показаха на живо как инжектират една доза ваксина на Ердоган в специална стая, оборудвана специално за ваксиниране в болницата. Ердоган бе с предпазна маска на лицето.

Başarıyla devam eden aşı programımız dahilinde şu ana kadar 254 bin sağlık çalışanımız ilk doz aşılarını oldu. Ben de onlara katılarak aşılandım. İnşallah çok kısa süre içinde tüm vatandaşlarımızı aşılamayı hedefliyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. pic.twitter.com/6xvPr8NX9q

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) January 14, 2021

Процедурата по ваксинирането на Ердоган ще се приложи отново след 28 дни. Толкова е интервалът за инжектирането между двете дози за китайската ваксина Синовак. Смята се, че ваксинирането на Ердоган, което се извърши показно в най-голямата обществена столична болница, ще насърчи турските граждани да се ваксинират масово, особено сред привържениците му.

 

 

Денят в Турция изцяло премина под знака на ваксинирането с китайските ваксини Синовак, което започна тази сутрин в турските болници за медицинските служители, които подлежат на ваксиниране в първата вълна според програмата на турското здравно министерство. По данни на медиите през първия ден са били ваксинирани над 250 хиляди медици.

Ваксинирането в Турция се предвижда да се извърши на четири етапа. Засега са осигурени 3 хиляди дози от китайската ваксина Синовак, от която са договорени 50 млн. дози. Но според редица експерти има риск ваксините да не стигнат, поради което здравните власти продължават усилията си за осигуряване на ваксини от различен произход.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.