Необходими са промени в законодателството, поясни Кашъмов

Чисто юридически каква е формата на едно слово е без значение дали за него може да се носи отговорност или не. Европейската конвенция за правата на човека говори не само за слово, но и за свободно изразяване във всяка друга форма. Това каза адвокат Александър Кашъмов в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Свободата на словото и защитата на доброто име и на личното пространство са две от най-сериозните, основни човешки права. Балансът между тяхната защита е единствената гаранция, че обществото остава демократично, за да има и свободен дебат и да бъде защитена и личността“, поясни адвокатът.

Стойчев: Кампании срещу жена - политик не са прецедент

Няма пречка една песен да бъде и сатира и допустимо слово, но въпросът е дали е допустимо слово или навлиза в такава степен в личното пространство, че това не може да бъде допускано в правовия ред, поясни той. В демократично общество това се преценява от съда, допълни адвокатът.

Голяма част от тези дела се бавят, защото системата е претоварена с всякакъв вид дела, каза Кашъмов. Необходими са промени в законодателството, завърши той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.