Бившият и настоящият енергиен министър коментираха темата

Ден след обвиненията към бившия енергиен министър Александър Николов за газовите доставки, коментар дойде и от настоящия министър Росен Христов. Той заяви, че „Булгаргаз” вече е в добро финансово състояние и не може да коментира действията на прокуратурата.

Христов обясни, че държавата е направила достатъчно, за да стабилизира финансовото състояние, след предишното управление, което, по думите му, е оставило държавната компания в „незавидно финансово състояние”. Според него работа на прокуратурата е да разбере какво се е случвало в "Булгаргаз" през пролетта на 2022 година след като Русия спря газовите доставки.

Ден след като стана обвиняем за безстопанственост в особено големи размери заради „Булгаргаз”, бившият енергиен министър Александър Николов обясни пред Nova, че подозира политически мотив в действията спрямо него, Людмил Йоцов и Данаил Николов. „Това, което се казва…аз не мога да ги дефинирам в правна форма, в човешка форма са глупости”, каза бившият министър на енергетиката.

Николов отхвърли обвиненията, че става въпрос за тайни сделки с посредници за покупка на природен газ. И директно посочи, че всичко се случва заради отказа да се купува руско синьо гориво от „Газпром”. „Предпочитам сега да имаме проблеми в прокуратурата и да знам, че сме си свършили работата в полза на цялата структура под Министерство на енергетиката и в полза на хората, отколкото да приемем това, че някой ще ни каже какво да правим и да ощетяваме държавата”, обясни Николов. Настоящият енергиен министър Росен Христов отказа да коментира обвиненията към своя предшественик по същество. „Аз съм далеч от позицията да изземам роля на прокуратура, съд, да определям кой е виновен и кой не, има си органи и разделение на властите”, каза Христов. Той припомни Закона за енергетиката. Фактите са, че много договори са сключени в нарушение на Закона за енергетиката. „Той е изключително конкретен и много ясно предвижда договори за доставка за по-малко от 12 месеца трябва да се извършват изключително на борсата и чрез конкурентни процедури”, обясни настоящият министър. Докато очакваме още детайли, от "Булгаргаз" предложиха колко да плащаме за газа през март.

Въпреки че вчера не бяха посочени поименно, енергийната компания МЕТ, която търгува с природен газ изпрати позиция до медиите. В нея те посочват, че са действали в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите. А днес „Булгаргаз” изпратиха прогнозната си цена за март. Те предлагат газът да поевтинее с 4% спрямо сега до 119, 33 лв.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.