Сформирана е група, която ще проследява дали то се спазва

След седмица на преговори и протести част от земеделските производители, представлявани от Българската аграрна камара, подписаха споразумение с властта. То урежда финансовата помощ за фермерите, както и цялостната държавна политика за сектора.

„Добавихме към текста една-единствена точка, съгласно която сформираме група, която ежемесечно ще проследява споразумението, финансовото обезпечаване на споразумението и всичко важно за земеделците“, каза премиерът Николай Денков след срещата

„В работната група ще участват и представители на други браншови организации, които пожелаят", добави земеделският министър Кирил Вътев.

„Финиширахме един процес, който продължи месец и половина - два, тежък процес. Надявам се това, което привършихме днес, да е в полза на всички земеделски производители“, коментира Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация също изрази надежда споразумението да удовлетвори всички земеделски производители.

Въпреки споразумението: Земеделци блокират големи пътни артерии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вътев обясни, че проблемите на земеделците не се различават по нищо, но по думите му има разлики при интересите. „За стратегическия план отговаря заместник-министърът, който идва точно от тези производители“, поясни той. Според него разделението в земеделието е от десетилетия.

„Всеки има право да протестира в рамките на закона. Бяха поставени определени изисквания от фермерите по отношение на войната в Украйна, зелената сделка и т.н. Всички тези проблеми имат отражение в споразумението, което подписахме днес. Нека всеки, който има претенции, първо да го прочете. Съветвам министър Вътев да даде ден за размисъл и тези хора да прочетат какво пише вътре", призова Денков.

Защо браншът не е единен в исканията си и се раздели на три групи? 

От една страна е Българската аграрна камара, която включва 13 асоциации от различни сектори. Там са само земеделци, които добиват, но не преработват продукция. Те подписаха меморандума с правителството, но договореното от тях важи за всички. А именно: финансова помощ заради войната в Украйна на принципа най-малките получават най-много. Договорени са и бързи законодателни промени, които да улеснят работата на сектора.

Във втората група влизат и земеделски производители, и преработватели, които ще ползват същите финансови облаги и облекчения в законите. Те обаче настояват за повече средства по украинската помощ. Искат и оставката на министъра на земеделието заради "умишлено противопоставяне на браншовите организации, което води до разделение в сектора". Продължават и с протестите. 

В третата група попадат земеделски производители от Перник, Кюстендил, Пловдив, Благоевград, Разград и София-област. Те също продължават с протестите, но пък не искат оставка на Вътев. Договореното в меморандума важи и за тях, но те настояват за по-специален режим за земеделците от планинските и полупланинските райони.

Вътев: Всичко, договорено в петък със земеделците, беше оформено окончателно с юристи

Къде днес имаше протести

Протести днес имаше на повече от 40 точки в страната. Недоволните групи затвориха главни пътища. Фермери изляха 15 тона мляко на пътя Русе-Велико Търново край село Поликраище. И поискаха оставката на земеделския министър.

„Политиката на министъра не е адекватна. Затова искаме оставката му. Въпросът не е политически. Той не може да се справи. Явно е противопоставянето на сектори. Там са само трима човека – представители на асоциации. Липсват 27”, смята фермерът Цанко Цанев.

Земеделци блокираха и ГКПП „Калотина” с над 50 трактора и земеделска техника. Близо четири часа беше затворена българо-сръбската граница с основно искане – справедливо финансиране на сектора.

„Ние няма да ходим на море с тези пари, а ще ги вложим в производството”, поясни протестиращият Кирил Вецков. Освен, че блокираха границата, протестиращите разхвърляха и оборска тор. В Кюстендил земеделци затвориха главния път към Дупница. Според недоволстващите властта прави всичко възможно, за да се намали енергията на фермерския бунт. Протестът се пренася във вторник пред Министерския съвет.