Жителите на столицата се борят с недостиг на вода

По данни на индийското правителство горещите температури в Северна Индия са довели до рекордно високи стойности на потреблението на електроенергия. Жителите на столицата Ню Делхи се борят с недостиг на вода. Голяма част от северна Индия е обхваната от жестока гореща вълна, продължаваща вече месец, като температурите редовно се покачват над 45°C, предаде АФП.

Синоптици: Отчетените рекордни 52,9 градуса в Делхи са били с 3 градуса по-малко

От 17 май насам Северна Индия "изпитва условия на високо търсене поради преобладаващата гореща вълна", се казва в изявление на Министерството на енергетиката, което добавя, че е било принудено да внася 25-30% повече енергия от съседни региони.

Неистови горещини: Жегите в Индия взеха жертви

"Въпреки тези трудни условия, най-високото досега пиково потребление от 89 гигавата в северния регион беше успешно посрещнато", се казва в съобщението. Индия не е чужда на горещите летни температури, но години наред научни изследвания показват, че изменението на климата води до по-дълги, по-чести и по-интензивни горещи вълни.

Индия е третият по големина емитент на парникови газове в света, но е поела ангажимент да постигне икономика с нулеви нетни емисии до 2070 г. - две десетилетия след по-голямата част от индустриализирания Запад. Засега тя разчита в огромната си част на въглищата за производство на електроенергия.

Властите избегнаха широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, но имаше многобройни локални прекъсвания, когато снабдителното оборудване се повреди в силната жега. Министерството заяви, че е наредило на енергийните компании да "поддържат висока степен на готовност и да сведат до минимум принудителните прекъсвания на работата на оборудването".

Хората в Делхи, разрастващ се мегаполис с приблизително над 30 милиона жители, са принудени да разчитат на цистерни с вода, за да задоволят нуждите си. Града разчита почти изцяло на доставки на вода от съседните аграрни щати Харяна и Утар Прадеш. Въпреки това, предвид силната жега и рязкото нарастване на търсенето в съответните щати, градските власти твърдят, че не са били снабдени с достатъчно количество.

Жителите на Делхи също така обвиняват политиците за лошото планиране и недостатъчните инвестиции в основната инфраструктура. Метеорологичният департамент на Индия - националното метеорологично бюро, предупреди, че "условията на гореща вълна до силна такава" вероятно ще продължат дни, преди постепенно да отслабнат.

То неколкократно предупреди хората за "много високата вероятност от развитие на топлинно заболяване и топлинен удар при всички възрасти", като е необходимо "изключително внимание към уязвимите хора". Очаква се температурите да се понижат, тъй като годишните мусонни дъждове се придвижват на север този месец.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС