Историята на Марио и светлината, която омагьосва и разказва за миналото

Марио Санс е един от последните пазачи на фарове в Испания. Той прекарва половината от живота си в бдения високо над скалите на Средиземно море. Марио живее на Фаро де Меса Ролдан в Андалусия вече 32 години.

„Понякога имам чувството, че съм се самонастанил в рая. Мисля, че не заслужавам да работя на такова красиво място. Истинска привилегия е. Самият аз осъзнах това едва след няколко години тук“, споделя мъжът.

Някога на крайбрежието на Испания са работили 500 пазачи на фарове като Марио. Днес, казва той, броят има около 15. Работата на Марио се състои в строг ежедневен режим на поддръжка. Сега фарът е свързан с електрическата мрежа, но преди 160 години светлината се е генерирала от гориво.

НА ГРЕБЕНА НА ВЪЛНИТЕ: Крайбрежието на Шотландия - новият дом на сърфистите (ГАЛЕРИЯ)

„Във фаровете винаги е имало нещо магическо. Светлина и сенки, фар в мрака и то не само за корабите. Те омагьосаха и мен. Тук имаш различна перспектива“, разказва Марио.

Прозорците се нуждаят от редовно почистване, за да не блокират светлината, но 63 годишният мъж е свикнал с главозамайващите височини. „Никога не съм се замислял за това. Бях изпратен на най-високият обитаван фар в Средиземноморието на 222 метра надморско равнище. Ако не понасях височини, щях да се изкарам зле през всичките тези години“, продължава мъжът.

Марио се гордее със своя фар и знае, че старата технология все още е незаменима в модерните времена. „GPS-ът е страхотен, но почти всички капитани на кораби казват, че следят за фаровете. Възможно е да има проблем с пътниците, а фарът винаги е там - на една ръка разстояние“, казва той.

Марио е израснал в Мадрид на почти 400 км от морето. Там е имал бар, докато не решава да стане механик на морски сигнали далеч от големия град.

Да полетиш с вълните и да умреш млад: Историята на Джей Мориарти (СНИМКИ)

Скоро всички фарове в страната ще се управляват дистанционно. Марио трябва да се пенсионира след няколко години. Но ако може, ще продължи да се грижи за музея на фаровете. Ще пази жив спомена за своята професия и за своите предшественици.

„Винаги ще остана свързан с фара по някакъв начин. Ще трябва да се справят с мен тук докато умра и да разпръснат праха ми в морето“, казва Марио.

Фарът Фаро де Меса Ролдан ще остане жив, изпращайки лъчите си над морето, но дистанционно.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!