При първото гласуване в сряда номинирани за поста бяха четирима народни представители

50-ото Народно събрание успя да излъчи свой председател. На позицията пръв сред равни застана юристът Рая Назарян от ГЕРБ-СДС. След патовата ситуация вчера, днес тя беше избрана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ”.

Гласуването

За втори ден първото заседание започна с блокаж. След няколко процедурни спора и две почивки за преговори депутатите се оказаха в същата ситуация като вчера - с четири номинации за председател на парламента. Точно преди гласуването обаче дойде решението.

„Ние искаме третия мандат, за да представим експертен кабинет. За да се случи това, този долен цирк, който правим в момента, трябва да приключи. Затова ИТН ще подкрепи всички номинации. Тези, които стояха в скута на Пеевски и в кабинета на Борисов, партията, която започва с „П” и се държи като „П” – патици, в крайна сметка вие сте единствените доказани истински политически шаврантии в този парламент”, посочи Тошко Йорданов.

„Разбирам, че през цялото време се опитвате да се скриете зад гърба на някой друг. И в момента се опитвате да правите това. И колкото обиди да направите, колкото и да се опитвате да извъртите нещата, ясно е, че в момента вие сте тръгнали да си решавате нещо”, коментира Николай Денков от ПП-ДБ.

Последното изказване доведе и до размяна на реплики от място между председателя на ДПС Делян Пеевски и Денков. Какво точно са си казали, така и не стана ясно. А ГЕРБ също се включиха в дебата, но от трибуната.

„Демокрацията изглежда прекалено сложна система за състава на този парламент. Може би е дошло време да помислим за някакъв по-прост модел. Възможно е тази нощ Лена Бориславова да влезе в съответните регистри и просто да впише – председател на парламент, правителство”, каза Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.  

Дебатът беше прекратен и се стигна до гласуване. Рая Назарян беше избрана за председател с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ”. Но още преди обявяването от ПП-ДБ взеха думата - без позволение. „Благодаря, господин председател, колеги от ИТН – честито ви „изчегъртване” на ГЕРБ. Предполагам, че и третия мандат ще го изпратите в Космоса като първия”, обясни Асен Василев.

След тази ситуация постът беше предаден на новия председател. „Бих искала да благодаря за оказаната висока чест и за полученото доверие. На мен може да разчитате на диалогичност, справедливост и равнопоставеност”, сподели Рая Назарян.


Коя е Рая Назарян?

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 година във Варна. Неомъжена с едно дете.

От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Тя е специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Назарян е депутат от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в 48-ото Народно събрание, заместник-председател на Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, член на Парламентарната комисия по правни въпроси.

Избрана е за народен представител от същата листа на ГЕРБ-СДС и в 49-ото Народно събрание.

Избор на заместник-председатели

50-ото Народно събрание ще има 7 заместник-председатели - по един от всяка парламентарно представена партия. Техните кандидатури бяха гласувани анблок. На председателската трибуна сядат Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Драгомир Стойнев от БСП, Цончо Ганев от "Възраждане", Андрей Чорбанов от ИТН и Виктория Василева от "Величие".

Реакциите

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов благодари на ИТН за подкрепата и допълни, че е очаквал такава и от ПП-ДБ. В една от почивките преди гласуването преговорният екип на първата политическа сила е опитал да разговаря с представители на ПП-ДБ в търсене на подкрепа за номинацията на Назарян, каза още Борисов.

Според него от ИТН са поели целия пасив и всички са се упражнили върху тях, само защото са отстояли възможността да се тръгне по процедурите. Попитан дали би им върнал жеста, Борисов каза, че не би върнал на никого никакъв жест, защото такъв не е поискан. 

"Малкото ДПС. Най-накрая Слави Трифонов бе използван за това, за което бе създаден". С тези думи в публикация в социалната мрежа Facebook съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира подкрепата на ИТН за номинацията на Рая Назарян.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase