Москва не изключи възможността да започне да снабдява Северна Корея с високоточни оръжия

Русия не изключва да изпрати модерни, високоточни оръжия на Северна Корея. Това заяви Владимир Путин по време на посещение във Виетнам. Думите му бяха разчетени като заплаха срещу Южна Корея. Наскоро Сеул каза, че обмисля изпращането на оръжия и боеприпаси в помощ на Украйна.

„Доставките на оръжия в зоните на бойни действия в Украйна би било голяма грешка. Надявам се да не стане. Ако се случи, ние ще вземем съответните решения, които вероятно няма да се харесат на ръководството на Южна Корея”, обяви Путин.

Путин подари на Ким Чен-ун руски автомобил (ВИДЕО)

Руският посланик в Сеул беше привикан за обяснения на позицията на Кремъл. Външните министри на Южна Корея и Съединените щати казаха, че действията на Русия и Северна Корея са заплаха за мира и стабилността в региона. Преди два дни Москва и Пхенян възродиха договор за сътрудничество от времето на Студената война.

Путин обяви още, че Русия обмисля промяна в ядрената си доктрина. Според нея Москва може да използва оръжия от такъв вид в отговор на ядрена атака или в случай на нападение с конвенционално оръжие, което представлява заплаха за Русия. От началото на войната в Украйна военни анализатори се застъпват за това Русия да намали прага си на търпимост по отношение на използването на ядрено оръжие.

В Пхенян Ким Чен Ун и Путин подписаха договорка, според която страните могат да си окажат незабавна военна подкрепа, в случай че една от тях бъде нападната.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase