Очаква се по време на строежа на площадката на „Козлодуй” да бъдат заети над 10 000 души

От компанията „Хюндай” представиха визията си за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Корейските инвеститори, избрани от парламента, се похвалиха, че за 50 години са построили 24 реактора в цял свят. Очаква се по време на строежа на площадката на „Козлодуй” да бъдат заети над 10 000 души, а „Хюндай” ще търси и български компании.

Първоначално Народното събрание избра "Уестингхаус" да доставя ядреното гориво за новите реактори, както и технологията. "Хюндай" ще построи двата нови реактора 7 и 8. Азиатският конгломерат твърди, че строителството им ще е завършило до 2032 година, тоест за 8 години, при средна продължителност от 10 години за такъв тип проекти. Също така 70% от разходите по изграждането няма да идват от държавата, а от заеми, част от които и от Корейската банка за развитие. Новите реактори АP 1000 са с мощност от 1110 мегавата. В момента в световен мащаб в експлоатация са 12 такива, а първият на територията на Европа ще бъде този в България.

Енергийният министър: Няма изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

Азиатският гигант "Хюндай" даде сериозна заявка, че ще построи 7 и 8 реактор на АЕЦ "Козлодуй" бързо, като така ще стъпи на европейския пазар. "Огромна чест за "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" е да бъде избран за партньор в АЕЦ "Козлодуй". "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" работи интензивно не само в изграждането на големи атомни електроцентрали, но и на малки модулни реактори и има амбицията да разраства влиянието си на световната сцена", заяви Ян Джун Юн, главен изп. директор на Hyundai Constructions

За последните 50 години "Хюндай" са построили 24 ядрени реактора по целия свят. Намерението им е до 2032 година 7 и 8 реактор у нас да са готови, като предвидената мощност на само един реактор е над 1000 мегавата. "За последните 54 години нашата компания НИКОГА не е била съдена за обезщетение. Ние винаги приключваме на време и имаме огромен успех", Чанг Хи Юн, старши мениджър в Hyundai Constructions.

От компанията твърдят, че построяването ще изисква 10 000 души да работят директно на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Преди това "Хюндай" и "Уестингхаус" ще създадат консорциум, в който ще поканят да участват български фирми с техни експерти.

Заредиха Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с гориво от "Уестингхаус"

"Януари месец направихме проучване на пазара тук в България и се срещнахме с около 40 компании. Сметките ни сочат, че в рамките на този процес ще включим над 150 български, компании, които ще участват в реализацията на проекта", подчерта Чанг Хи Юн, старши мениджър в Hyundai Constructions.

Преди това да стане обаче трябва да се изработи детайлен проектен план."След което  ще имаме детайли за срок и точна стойност и ще предложим на НС да вземе инвестиционно решение", обясни Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката.

Този път парите нямало да дойдат само от държавата. "30% мислим да е самоучастието на България, а останалата част да е от заеми", подчерта министър Малинов. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase