В парламента по темата беше изслушан председателят на ДАНС Пламен Тончев

Председателят на ДАНС Пламен Тончев беше извикан на изслушване в Парламента, след като бяха призовани на разпит представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Изслушването беше по настояване на депутати от ПП-ДБ, които твърдят, че ДАНС се използва за защита на частни интереси - по-конкретно на подателя на сигнала - "Търговска лига - глобален аптечен център".

Дружеството има намерение да строи частна болница с името "Мама и аз" в София. Частната компания се жалва, че след изказвания на членове на Обществения съвет за Национална детска болница, Министерският съвет е решил да отмени решението за строеж на частната болница "Мама и аз". Председателят на ДАНС Пламен Тончев посочи, че службата работи и по сигнал на премиера Димитър Главчев, подаден на 8 май, за проверка на действията на институциите довели до решението за изграждане на въпросната частната болница.

Общественият съвет на детската болница сигнализира за натиск

Тончев каза, че ДАНС е длъжна да направи проверка и по двата сигнала. Елисавета Белобрадова обърна внимание на това, че на хората, срещу които е бил подаден сигнал, им е било отказано да го прочетат.

„Разпитите, които ДАНС провежда, са в разрез не само с българското законодателство, но и с Европейската конвенция за правата на човека. Сигнализиране на ДАНС от частно търговско дружество, с цел да попречи на експерти, граждани и застъпницина проекта за Национална детска болница да изразяват публично позицията си, представлява опит за сплашване. Това действа като пример, целящ да откаже други хора от публични критики. На какво правно основание ДАНС привлича на разпит членове на Обществения съвет”, попита Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ. 

 


„ДАНС не привиква, а призовава. Ние извършваме и обратната проверка - по сигнал на премиера, а именно по законосъобразността на решението на МС. Искам да кажа, че ДАНС не защитава нито един частен интерес. ДАНС работи по прокурорски разпореждания. По двата случая са образувани проверки от Софийска градска прокуратура”, заяви Пламен Тончев, председател на ДАНС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase