„Необходимо е да овладеем фискалната експанзия, която действа проинфлационно”, подчерта Димитър Радев

Присъединяването на България в еврозоната през 2025 г. остава реалистично. Това заяви в специално интервю за БТА управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, след като по-рано днес бяха публикувани редовните конвергентни доклади на Европейската централна банка и на Европейската комисия.

В доклада е записано, че страната ни не отговаря единствено на критерия за ценова стабилност заради това, че инфлацията ни през май по хармонизираната методология на Евростат от 5,1% не съответства на референтното ниво от 3,3 на сто. 

ЕК: България все още не отговаря на изискванията за присъединяване към еврозоната

Страната ни е единствената сред останалите пет – Румъния, Полша. Чехия. Унгария и Швеция, която не отговаря само на един от критериите, докато несъответствието при останалите е поне по още два показателя.

По думите на Радев основните предпоставки да можем да приемем еврото през 2025 г. са две: „намаляване на фискалната експанзия и ограничаване на бюджетния дефицит през настоящата година с 1 на сто”, както и „проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие”.

Пред БТА управителят на БНБ заяви още, че в сравнение с останалите оценявани страни, България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната.

Главчев: Очакваме до края на годината да покрием всички критерии за влизане в еврозоната

Радев коментира и последните промени в Конституцията, които са засегнати и в Конвергентия доклад. Според тях президентът при назначаване на служебен министър-председател има право да избере измежду 10 души, заемащи висши държавни позиции, като в това число влизат управителят и подуправителите на БНБ. 

В доклада на ЕЦБ се отбелязва, че при назначаване на някои от посочените лица от БНБ би възникнал конфликт на интереси и заради това е необходимо управителят или подуправител, поел отговорността, да бъде служебен министър-председател, да подаде оставка. Димитър Радев каза, че тези интерпретации съвпадат с неговата „публична позиция, че при съгласие от страна на управителя или съответно подуправител да заемат поста на служебен премиер, те трябва да напуснат заеманата от тях позиция в БНБ. Необходимо е това да бъде експлицитно уредено в Закона за БНБ, за което вече сме предприели стъпки”, е мнението му.

Пълният текст на интервюто:

Господин Радев, има ли нещо в представения днес доклад на ЕЦБ, което Ви изненада?

- Не. Подготовката на доклада е интерактивен процес, в който ние участвахме.

Как според Вас докладът оценява готовността на България за членство в еврозоната?

- В сравнение с останалите оценявани страни, България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната. С изключение на ценовия критерий, ние отговаряме на всички номинални критерии, както и на изискването за правна конвергенция.

Какво трябва да се направи, за да изпълним ценовия критерий?

- Необходимо е да овладеем устойчиво фискалната експанзия, тъй като тя действа проинфлационно. В контекста на 2024 г. това означава намаляване на бюджетния дефицит с около 1% от БВП.

Кога според Вас бихме могли да отговорим на инфлационния критерий и съответно кога е възможно да се подаде искане за извънреден конвергентен доклад?

- При равни други условия, до края на настоящата година.

Удовлетворен ли сте, че докладът отчита ролята на БНБ по отношение на увеличението на минималните резерви за банковата ни система, както и всички ефекти от тясното сътрудничество между БНБ и ЕЦБ?

- БНБ прави това, което трябва да бъде направено при конкретните условия. Общата ни оценка за режима на близко сътрудничество между БНБ и ЕЦБ от неговото въвеждане през 2020 г. досега е еднозначно положителна и се потвърждава от постигнатите резултати в банковия сектор.

В доклада изрично са коментирани и законодателните промени относно правната конвергенция, Законът за БНБ, промените в Конституцията? Сгрешиха ли депутатите, вкарвайки в списъка за потенциални служебни премиери управителя и подуправителите на БНБ?

- Оценката в доклада е, че при направените интерпретации на посочените промени, ние изпълняваме изискването за правна конвергенция. Тези интерпретации съвпадат с моята публична позиция, че при съгласие от страна на управителя или съответно подуправител да заемат поста на служебен премиер, те трябва да напуснат заеманата от тях позиция в БНБ. Необходимо е това да бъде експлицитно уредено в Закона за БНБ, за което вече сме предприели стъпки.

Остава ли възможен сценарий присъединяване към еврозоната през 2025 г.?

- Да, при едно условие: проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: Спас Стамболски, БТА