България има шанс да разшири производството си на място, обясни Георги Ангелов

Европа се уплаши от това, че е отворила изцяло своя пазар, докато китайският пазар не е така отворен. Това заяви старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS за търговската война Китай-ЕС.

„Когато Китай беше малка, бедна икономика не беше проблем – ЕС дава пълен достъп на всички бедни икономики. Сега Китай е икономически мастодонт, но Европа иска когато дава достъп, да получи ответна възможност до Китайския пазар. Тя показа, че може да заеме ответни мерки”, каза икономистът. 

ЕС планира налагането на мита на всички онлайн услуги от Китай

Той обясни, че някои китайски пазари не са отворени за европейски стоки. „Други имат изискване европейските инвеститори при отваряне на завод, той да бъде в съдружие с известна китайска компания – да си дават технологии. Известна китайска държавна компания от тях се научи да прави автомобили и после използва тази технология, за да завземе целия свят. Тези пречки за европейския бизнес в Китай дразни Европа все повече. В момента Китай е най-големият износител в света, но не допуска реципрочно на своя пазар”, допълни Ангелов. 

По думите му заплахите към търговски кораби отваря процеса за по-близък производител до пазара. Това отваря шанс за България, обясни Ангелов. „Сега ще има ново раздаване, не само заради протекционизма, а и заради разходите за труд и за транспорт се увеличават. Сега се чака двойно по-дълго, за да дойде един кораб”, допълни Ангелов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Редактор: Весела Веселинова