22-годишната украинка Ярослава Магучих скочи 210 см

Световната и европейска шампионка Ярослава Магучих от Украйна подобри световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години беше притежание на българката Стефка Костадинова. 22-годишната Магучих преодоля 210 см от първия си опит на тази височина на турнира от Диамантената лига по лека атлетика във френската столица Париж.

След близо 37 години: Световният рекорд на Стефка Костадинова падна (ВИДЕО)

„Неочакван беше този световен рекорд, защото на състезанията на открито бяха постигнати 201 см. Магучих имаше фалове, а след като скочи 207 см, направи световен рекорд за Украйна. За съжаление, скокът беше показан на запис, а не на живо. А това е четвъртият най-стар световен рекорд в женската атлетика. Близо 40 години този рекорд беше български, тъй като преди Стефка Костадинова, Людмила Андонова постигна 207 см през 1984 г.”, коментира в студиото на „Пресечна точка” спортният журналист Иван Чешанков.

Стефка Костадинова: Аз пожелах на Магучих да счупи рекорда ми

Според него подобряването на рекорда е заслужен успех. „Още, откакто беше на 18 години Ярослава Магучих показа невероятен талант. Още тогава взе сребърен медал на световно първенство за жени с 204 см, като постигна световен рекорд при девойките”, посочи още Чешанков.

„Когато започна войната тя трябваше да напусне Украйна, да търси място къде да тренира. Нейният спонсор ѝ уреди да отиде в малко градче в Германия, по-късно там отидоха майка ѝ и сестра ѝ, но баща ѝ и баба ѝ останаха в Украйна”, разказа още спортният журналист.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase