Едно от животните е откъснало част от рогата си

Най-малко шестима души са пострадали през втория ден от надпреварата с бикове в Памплона, Северна Испания, съобщи говорител на болница в града, цитиран от ДПА. 

Ранените участници, сред които и гражданин на САЩ, са получили предимно натъртвания от падания, въпреки че преди съревнованието калдъръмът в стария град е бил напръскан със средства против хлъзгане, както се прави от години. Един от биковете откъснал част от рога си по време на бясното преследване. 

Започна атрактивният фестивал "Сан Фермин" в Памплона (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ранното сутрешно бягане, при което хиляди хора тичат като обезумели, за да избегнат шестте бика, препускащи по криволичещия калдъръмен път към градската арена за корида, е най-голямата атракция на ежегодния фестивал "Сан Фермин". Животните неизменно биват убивани в битки с матадори всеки следобед.

Колумбия забрани бикоборството (ВИДЕО)

Останалата част от деня е посветена на ядене, пиене, танци и културни забавления. Въпреки че фестивалът Сан Фермин включва и многобройни концерти и шествия, надпреварата с бикове и бикоборството си остават кулминацията на празника.

Снимка: БГНЕС

Всяка година десетки участници, повечето от които млади мъже, получават наранявания по време на бягането по 875-метровото трасе. От 1924 г. има 16 смъртни случая, като последният датира от 2009 г.

Защитниците на правата на животните наричат надпреварата с бикове "средновековна жестокост". Въпреки това деветдневният фестивал продължава да привлича до милион посетители от цял свят.

Снимка: БГНЕС

Сан Фермин е покровителят на Навара. Фестивалът, с който се отдава почит към патронния светец, датира от края на 16-и век. Проявата е обезсмъртена от Хемингуей в романа "Фиеста", публикуван през 1926 г.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова
Източник: Елена Христова, БТА