Новото правителство в РС Македония отзова трима дипломати

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски се срещна с влиятелния републикански дипломат и съюзник на Доналд Тръмп - Ричард Гренел. Мицкоски беше придружен от министъра на външните работи Тимчо Муцунски и министъра на отбраната Владо Мисайловски. Тримата ще участват в срещата на върха на НАТО във Вашингтон. 

Социалистите в РСМ поискаха разваляне на Договора с България

„Ползотворна и приятелска вечеря с Ричард Гренел, американски дипломат, бивш директор на американската разузнавателна служба и добър познавач на ситуацията на Балканите. Икономиката, енергетиката и върховенството на закона - теми за задълбочаване на сътрудничеството“, написа във Facebook македонският премиер. 

САЩ към РС Македония: Няма да има предоговаряне с България

Гренел е довереник на бившия американски президент Доналд Тръмп. Гренел има отлични връзки със сръбския президент Александър Вучич и с унгарския премиер Виктор Орбан. По време на мандата на Тръмп той беше посланик на САЩ в Германия, директор на Националната разузнавателна общност на САЩ и специален представител в преговорите между Белград и Прищина. Участвал е в няколко републикански администрации като държавен служител.  

 

Ричард Гренел участва в мащабните инвестиционни планове на зетя на Тръмп Джарет Къшнър в Сърбия.

В средата на месец май сръбското правителство одобри споразумение с Къшнър за изграждането на луксозен хотел на мястото на бившия комплекс на Генералния щаб на югоармията в Белград. Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич подписа "Споразумение за ревитализация на комплекса на бившия Федерален секретариат за национална отбрана" с компанията Affinity Global Development.

Щабът беше ударен от НАТО през 1999 г., когато Алиансът проведе операция „Съюзна сила“ срещу Съюзна република Югославия. Белград беше принуден да прекрати жестоките репресии срещу косовските албанци и да изтегли военните и полицейските си сили от Косово. Комплексът беше обявен за обект на културното наследство през 2005 г. 

Междувременно новото правителство на РС Македония е отзовало трима посланици след встъпването си в длъжност, съобщи „Гласът на Америка“.

След преброяването в Албания стана ясно, че там българите са повече от хората, определящи себе си като македонци. Това доведе до извикването на посланика на РСМ в Тирана Данчо Марковски. Посланикът в Рим Весел Мемеди беше отзован, защото в нота до италианските власти е заявил, че от 12 февруари паспортите със старото име на страната (Република Македония) не са валидни. На 6 юли беше извикан и посланика в ООН Любомир Фръчкоски, който беше обвинен в „непрозрачни финансови операции със средствата, получени от продажба на имущество, наследено от (Северна Македония от бившата) СФРЮ, и незаконно разходване на служебни средства".

Фръчкоски заяви, че тези твърдения са лъжа и добави, че ръководената от него мисия е публикувала документи за плащания към бюджета, които „напълно опровергават твърденията на МВнР“. 

Пребиха секретаря на българския културен клуб в Охрид

„Начинът, който МВнР избра за отстраняването на посланика, е срамен, заслужава осъждане и показва недопустимо ниво на комуникация. Забележката на службите на МВнР, че посланикът е злоупотребил със служебна карта за самолетни билети до Северна Македония, е срамна и жалка. Посланикът имаше спешна медицинска интервенция в Северна Македония и беше на погребението на починалия си брат, неочаквани събития, които го принудиха временно да използва средства от служебната карта за самолетен билет, които той, разбира се, възстанови тези дни", се казва в опровержението на Фръчкоски. Дипломатът твърди, че сам ще се оттегли от поста, когато го позволява здравословното му състояние.

Любомир Фръчкоски беше назначен за посланик в ООН през 2022 г. от бившия президент на РСМ Стево Пендаровски.

По информация на БГНЕС Фръчковски е бил щатен служител на тайните служби на Югославия. Впоследствие последователно е министър на вътрешните работи (1992 - 1996 г.) и на външните работи (1996 - 1997 г.) на в Република Македония, както и съветник на президента Борис Трайковски.

След атентата срещу президента Киро Глигоров на 3 октомври 1995 г. в страната започва масово преследване на българите, включително арести и физически нападения срещу тях. Фръчковски организира мащабна кампания срещу България и твърди, че "българска бизнес групировка" е участник в покушението. По-късно самият Глигоров отхвърля тези твърдения. Фръчковски е много близък до дългогодишния заместник на Любчо Георгиевски във ВМРО-ДПМНЕ - Доста Димовска. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Редактор: Весела Веселинова
Източник: БГНЕС