Пострадалият Християн Пендиков е в болница

Секретарят на българския културен клуб „Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков е бил пребит в заведение в Охрид в четвъртък вечерта. Това обяви в ефира на „Здравей, България” Виктор Стоянов от Фондация „Македония”.

„След нападението в заведението Християн е опитал да избяга и е пребит допълнително от трима нападатели, които той лично не познава. Те са го набили, защото са го разпознали като българин и активист”, уточни Стоянов.

По думите му Пендиков е първоначално нападнат словесно заради това, че е българин и няма място в Северна Македония. „След това тримата са започнали да го налагат вътре в заведението”, разказа той. По последна информация от Скопие нападението е станало в тъмна улица и вероятно няма видеозаписи от случилото се.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Трима с маски хвърлят камъни по българския културен клуб в Охрид (ВИДЕО)

Стоянов обяви, че секретарят е със средни телесни повреди - счупена челюст, комоцио, спукан прешлен на врата. „Предстои му операция в понеделник”, добави той. Властите в РСМ потвърдиха за NOVA, че нападнатият мъж е в болница със счупена челюст и множество травми по главата.

Пендиков разпознава двама от нападателите като публични фигури в Охрид, които са известни от подземния свят. „Хора, които са заявявали антибългарските си чувства. Всички ние очакваме властите в Северна Македония да си свършат работата”, подчерта Стоянов. Секретарят на българския клуб сам отишъл до полицията, където е подал жалба. След това е изпратен в болница. 

Според Стоянов Северна Македония трябва да прекрати езика на омразата и откровените призиви за ликвидация на българи. „Последните дни изпратихме множество сигнали, че има непосредствени заплахи за живота на българи. Включително и пребитият Християн”, обяви той.

Транспортираха с "Фалкон" до София пребития секретар на българския клуб в Охрид

Веднага след нападението Пендиков се обажда по телефона първо на Илиян Кръстев, който е временно управляващ генералното ни консулство в Битоля. Кръстев обясни пред NOVA, че извършителите вече са идентифицирани и са обявени за издирване.

Позицията на МВнР

„В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще му бъде връчена протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“, обявиха от Външното ни министерство.

Министърът на външните работи Николай Милков е провел телефонен разговор с колегата си Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти.

„Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. Все още българската страна не е получила официална информация за разследването и въздаването на правосъдие във връзка с последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие,  срещу организацията „Цар Борис III“, посочват от МВнР.


„За съжаление, нападението от 19 януари 2023 г. е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани”, подчертават от ведомството.

От МВнР заявяват, че България очаква от компетентните власти в Северна Македония да предприемат незабавни действия за разкриване, подвеждане под отговорност и наказание на извършителите на престъплението, като отчетат сериозността на деянието.  

„Плурализмът, недискриминацията, толерантността и равенството между хората са универсални принципи, които свързват европейските демократични общества. Очакваме от страна, която е декларирала желанието си да бъде част от Съюз, основаващ се на свободата, демокрацията и правовата държава, да положи последователни и реални усилия за изпълнение на своите ангажименти, свързани със защита и гарантиране на правата на човека. За съжаление, през последните месеци, ставаме свидетели на точно противоположни тенденции в обществото на Северна Македония. Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония  не може да продължава да бъде отричано както от страна на местните власти, така и от международни партньори. Очевидно това води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз”, завършват от МВнР.

Реакциите след нападението

„Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана!”, написа евродепутатът Андрей Ковачев.

„БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАШ В МАКЕДОНИЯ ЗНАЧИ ДА БЪДЕШ ВАРВАРСКИ НАПАДНАТ И ПРЕБИТ....Сега нападателите ще ги осъдят условно като Ламбе и атаките ще продължат още по-яростно!!! Време е България да се погрижи за българите, които не живеят в родината!!!”, написаха във Facebook от Културния клуб „Иван Михайлов”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.