Анна-Мария Конова

Анна-Мария Конова е водеща на публицистичното предаване на NOVA „Пресечна точка“, което всеки делничен ден представя разширен коментар на важните теми от деня. Тя се присъединява към екипа на NOVA през пролетта на 2021 г. като репортер в Новините на NOVA, отразявайки политическите събития в страната. От август 2022 до август 2023 г. тя е водеща на съботно-неделния сутрешен блок „Събуди се“, докато титулярната водеща Марина Цекова e в отпуск по майчинство.

Две поредни години Анна-Мария Конова е носител на годишната награда "Журналистика за развитие" (2019 и 2020г.) за отразяването на бежанската криза в Босна и Херцеговина в пограничната зона с Хърватия. Отличие взима и за репортажите си от Африка, които разказват за производителите на какао, никога неопитвали шоколад. През годините  е автор на редица материали на социални и здравни теми. Като репортер е отразявала и бежанските проблеми в едни от най-горещите точки и лагерите на о. Лесбос и в Малта, както и хуманитарната криза на полско-украинската граница след началото на войната в Украйна.

Журналистическата й кариера започва от първото стъпало – като стажант, а по-късно става репортер в предаването „Тази сутрин” и новините на bTV. Тя е завършила руска гимназия в София. Продължава образованието си в Университета за национално и световно стопанство в специалност „Международни отношения“, а след това придобива и магистърска степен по „Международни икономически отношения” със специализация „Международни финанси”.

Статии