Тайните на традиционната баварска рецепта разкрива шеф Волфганг Ратмайер

След 2-годишна пауза „Октоберфест” се завърна за радост на любителите на бирата от цял свят. Към хубавите питиета обаче, германците държат да сервират и вкусни ястия. Безспорният фаворит на всички гости на страната и особено – на Бавария, е традиционният свински джолан с гарнитура картофени кнедли. Тайните на приготвянето на неустоимото блюдо разкрива шеф Волфганг Ратмайер в ефира на предаването „Евромакс” на „Дойче веле”.

Специалитетите в единствения ресторант на островите Вестман в Исландия (ВИДЕО)

Майсторът кулинар приготвя джолан от над 10 години в една механа към пивоварна в центъра на Мюнхен.

Ето и пълната рецепта:

Джоланът се овкусява със смес от сол, черен пипер, кимион, чесън. След обилното намазване на месото, включително кожата, то се оставя да престои поне час. След това се пече във фурна на температура 160 градуса в продължение на 30 минути. После се залива с тъмна бира и се готви още 2 часа на 110 градуса. След изтичане и на това време, джоланът се пече половин час на 210 градуса, като през това време се залива с тъмна бира още два пъти. Благодарение на течността, коричката на месото придобива карамелен цвят и вкус.

Традиционно баварският печен джолан се сервира с картофени кнедли. Картофите се сваряват, намачкват и овкусяват със сол. От така полученото пюре се оформят топчета, които се слагат във вряща, подсолена вода. Варят се в продължение на 20 минути.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от любопитните истории в предаването „Евромакс” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 11:30ч. и сряда от 14:30ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.