Водеща на поредицата "Погребаните тайни на Библията" по ВВС разказва, че след дългогодишни изследвания най-накрая е стигнала до извода, че Бог е имал съпруга...

Може да сте го срещали като Йехова, Аллах или Господ. Но има едно нещо, върху което евреи, мюсюлмани и християни са на едно мнение - има само един Бог. Той е самотна фигура, единствен, универсален създател, а не един сред много богове.


Д-р Франческа Ставракопулу, водеща на поредицата "Погребаните тайни на Библията" по телевизия Би Би Си, разказва, че след дългогодишни изследвания, най-накрая е стигнала до извода, че Бог е имал съпруга.


Д-р Ставракопулу подлага Библията на радикален и взискателен анализ, разглеждайки я не като свето писание, а като чисто религиозна литература, целяща да прикрие неудобните истини.


В древния сирийски град Угарит, тя изследва канаанитски текстове, датиращи от 14-и век преди Христа. Това е периодът на ранните израелски патриарси - Авраам, Исаак и Яков.


Според Библията канаанитите са били политеистични, докато патриарсите са били монотеисти. Угаритските каменни плочи обаче подсказват, че патриарсите не са били толкова сигурни.


Д-р Ставракопулу след това обръща внимание на това, което, според думите, й е най-голямата библейска тайна - Ашера, влиятелната, плодовита съпруга на канаанитския бог Ел.


Дали патриарсите са я боготворели като богиня и дали доказателството за това божествено партньорство са били нарочно "изгубени". Това е неловка, но интригуваща теория. По непринуден начин д-р Ставракопулу успява да я проследи и изследва в поредицата по телевизия Би Би Си. /БГНЕС