Според американския помощник-държавен секретар Томас Кънтримен по време на преговорите между сръбската и косовската делегация единственото нещо, за което се преговаря, е спазването на законите.

Американският помощник-държавен секретар Томас Кънтримен категорично отхвърли възможността да се стигне до подялба на Косово.

Въпросът за подялбата на Косово никога не е бил дискутиран, нито пък ще бъде поставян на масата за преговорите в бъдеще. Това нещо е много ясно и на двете страни, подчерта Кънтримен пред Радио Свободна Европа. Според него по време на преговорите между сръбската и косовската делегация единственото нещо, за което се преговаря, е спазването на законите. Американският дипломат смята, че през следващата година ще има напредък в преговорите.

Няколко часа преди това изказване ръководителят на сръбската делегация в преговорите с властите в Косово Борко Стефанович допусна да се преговаря и за евентуалната подялба на бившата сръбска провинция. \"Сръбската делегация не бяга от възможността да се преговаря за подялбата на Косово\", каза Стефанович пред сръбският вестник \"Блиц\".


\"Ние сме готови да преговаряме за всичко. От мен никога няма да чуете декларация като тази: Не, това е абсолютно неприемливо. По този въпрос няма да има преговори\", каза още ръководителят на сръбския екип.

Косово обяви независимост на 17 февруари 2008 година. До днес над 75 държави по света, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция. Косово е населено предимно с етнически албанци. Сръбско малцинство има в северната част на Косово. /БГНЕС