Шведските власти все още не са одобрили съоръжението, но ако го направят, то ще бъде завършено през 2015-та година.

Кризата в Япония и 25-тата годишнина от аварията в Чернобил възродиха дебата как безопасно да бъдат съхранявани ядрените отпадъци, които са нестабилни и токсични стотици години. Един проект в Швеция предлага решение на този проблем. Досега, в глобален мащаб са изградени само две подобни съоръжения.  

Дълбоко под земята, в лаборатория в южния шведски град Оскаршам, продължава подготовката за това, което ще бъде първото в света постоянно решение на проблема с ядрените отпадъци. Мястото не е избрано случайно. То се намира близо до ядрената централа Форсмарк, в стабилна скала на 1 милиард и 900 милиона години без почти никакъв приток на подпочвени води.

Методът за складиране включва дебел 5 сантиметра меден контейнер, проектиран да издържи дори земетресение и ледена епоха. Отработеното ядрено гориво се поставя в специална желязна подложка, а след това в медния контейнер, който се запечатва.

Така складираните отпадъци ще бъдат заобиколени от глина, а всички тунели, водещи до тях ще бъдат запечатани. До момента Швеция е употребила повече от 5 хиляди тона гориво, складирано на 40 метра под земята и под 8 метра вода. Това обаче не е дълготрайно решение, смятат експерти:

Критици на проекта обаче заявиха, че е много вероятно медта да корозира, а глината да не сработи по очаквания от експертите начин. Шведските власти все още не са одобрили съоръжението, но ако го направят, то ще бъде завършено през 2015-та година.