АФП предостави снимката на компютърен специалист, който доказа, че тя е подправена, като към снимка на Бин Ладен е добавена брада и долната част на лицето му, взети от стара негова снимка...

Излъчената от пакистанските телевизии подправена снимка на окървавено и подпухнало лице, за която се твърди, че е на убития лидер на \"Ал Кайда\" Осама бин Ладен, беше разпространена днес от многобройни телевизии по целия свят и от интернет сайтове, преди да бъде изтеглена.

 

АФП предостави снимката на компютърен специалист, който доказа, че тя е подправена, като към снимка на Бин Ладен е добавена брада и долната част на лицето му, взети от стара негова снимка.

 

Агенцията отначало не излъчи въпросната снимка, а по-късно я разпространи с обяснението, че е подправена и с уточнението за обстоятелствата около фалшифицирането.

 

Американската телевизия MNSBC уточни, че двама високопоставени служители от САЩ са предупредили NBCNews, че снимката е подправена.

 

\"Нито един американски или пакистански официален източник не е потвърдил нейната автентичност\", добави телевизията на сайта си.

 

До този момент не е публикувана официална снимка на Бин Ладен. Пакистанските телевизии първи разпространиха снимка, за която твърдяха, че е на Осама бин Ладен. /БГНЕС