Златната експозиция ще бъде изложена в Историческия музей в Панагюрище...

 

Панагюрското съкровище се завръща у нас точно след месец, за да бъде показано в града, в който е открито преди 62 години.

 

Златната експозиция ще бъде изложена в Историческия музей в града, в специален трезор, който се изгражда в момента с най-съвременните средства за сигурност в Европа. 

 

Трескава подготовка кипи в Историческия музей в Панагюрище, където на 16 април ще бъде посрещнато златното съкровище.  9-тте тракийски съда, изработени от 24 каратово злато ще бъдат показани в новата сграда, която се строи  в двора на комплекса.

 

Повече от 40 години музеят в Панагюрище е показвал на посетителите само макета на прочутото съкровище, но не и оригиналът, признава директорът, който за първи път е докоснал истинското съкровище, когато е бил петгодишен.

 

Най-щастливи от завръщането на Панагюрското съкровище са живите наследници на братята Дейкови, които откриват националната скъпоценност недалеч от града, докато копаят глина на 8 декември 1949

 

„Този 8 декември няма да го забравя никога. Моите родители копаеха кал. Мама ме прати с едно калено гърненце да занеса обед на татко и когато отидох там те току към 11 часа-11.30 на обед те го бяха намерили и тогава го миеха на реката. Пипнах го с ръцете и съм го умила и аз в реката, по детски. Сега като се връща съкровището си в родния си град, за нас все едно се връщат нашите бащи у дома.\", разказва Златка Узунова - дъщеря на Михаил Дейков.

 

Безценните предмети ще останат само месец тук, но ще се завръщат отново всяка пролет в града.

 

Частната фирма, която е дарила петте милиона лева за построяването на трезора е поръчала да бъдат изработени две реплики на съкровището от 22 каратово злато. Едното копие ще остане завинаги в Панагюрище, а другото ще бъде подарено на Националния исторически музей.