Репортерът на „Здравей, България” видя, че има бърз начин за отказване от цигарите. Вижте какъв е той...

Репортерът на „Здравей, България\" – Вероника Димитрова, видя, че има бърз и лесен начин за отказване от цигарите. Става въпрос за един апарат.

За да проверим как работи апаратът и действително ли помага на пушачите да откажат цигарите, решаваме да подложим  на терапия наш колега, който пуши от тринайсет години най-малко по една кутия на ден.

„След като стана първата ми мисъл е да запаля цигара. Вечер преди да си легна. Повече от час трудно издържам, разконцентрирам се. Когато отида на кино още преди да е свършил филма си мисля няма да ли да свършва тоя филм, за да запаля една цигара\", заяви Иван Христов.

И цялото това удоволствие срещу 200 лв. На месец и за сметка на здравето на Иван.

За тринайсет години стаж като пушач Иван е отказвал цигарите един единствен път и то само за  двайсет дни. Затова се надява лекарите да му помогнат. Преди да започне процедурата доктор Веселин Манолов определя степента му на зависимост към никотина, въвежда данните в апарата, след което измерва дихателната способност на пациента.

И терапията започва. В продължение на 40 минути докторът пуска електроимпулси в 37 точки, които се намират на ушите на пациента, като по този начин стимулира тези от тях, които отговарят за пристрастяването към цигарите.

„Действието на самата процедура се обосновава на рефлекторни механизми, които провокират отделяне на ендорфини, това са вещества, които организма синтезира, в случай на болка, силно дразнене, силна емоция и които могат да се свързват с рецепторите, отговарящи за никотина и пристрастяването към него и по този начин да ги блокират\", обясни доктор Манолов.

Още на следващия ден пушачът не би трябвало да изпитва никотинов глад. Ако все пак това се случи, може да масажира ушите си.

В  първата седмица след процедурата, организмът се  изчиства от натрупаните токсини като пациентът може да чувства лека сънливост и отпадналост.

Ако искате да откажете цигарите, може да се подложите на четири процедури в рамките на шест месеца. Данните показват, че шейсет процента от хората, които са преминали през този кабинет, са вече бивши пушачи - в това число и нашият колега, който се въздържа  шести ден.

Вижте повече във видеото.