Досега са декларирани 600 милиона лева от граждански договори, наеми и хонорари...

Остават само четири работни дни за подаване на данъчни декларации за доходите през миналата година. От Националната агенция за проходите съобщават, че досега са декларирани 600 милиона лева от граждански договори, наеми и хонорари. Можем ли да избегнем опашките в последните дни?

 

2-ри май е последният ден, в който можем да подаваме декларации. Най-натоварени ще бъдат офисите на НАП именно тогава, твърдят от агенцията за приходите.

 

„Ние не можем да накараме българските граждани да подават декларациите си през януари, не се и стремим да го правим. Щом законът казва „краят на април", респективно тази година - втори май, всеки е свободен да пусне декларация, когато си поиска. Това, което можем да направим, е да предупредим, че на втори май следобед посещаването на който и да е офис на НАП крие доста сериозни рискове от чакане в продължение на часове", обясни Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите.

 

До този момент в приходното ведомство са получили около 250 хиляди декларации. В оставащите четири дни очакват още толкова.

 

Декларации са длъжни да подадат всички с доходи от граждански договори, хонорари и наеми. Освен в офисите на агенцията за приходите, можем да подаваме и по интернет, ако имаме електронен подпис. Традиционно много граждани подават формулярите си и в пощите, където в последните дни опашките растат.

 

От агенцията за приходите напомнят, че най-бързо може да получите връщане на данъци, ако пратите декларация с баркод. Неговата обработка става за минути, а самото попълване на формуляра онлайн гарантира избягването на грешки. От „Български пощи" заявяват, че на втори май ще работят, докато има чакащи на гишетата.

 

Репортер: Димитър Лъжов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.