Инструкциите какво трябва да правим при земетресение припомни премиерът...

 

Правителството ще създаде допълнителна организация за реакция при земетресения. Патрулните автомобили на полицията ще обикалят населените места с включени сирени и с мегафони ще информират хората за степента на земетресението. 

 

Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с директора на геофизичния институт на БАН професор Николай Милошев и главния секретар на МВР Калин Георгиев. 

 

Инструкциите какво трябва да правим при земетресение припомни премиерът.

 

„Да отворят вратите към стълбището, да застанат под каса на врата, маса или чин, по-далеч от висящи предмети  и да изчакат люлеенето да спре", съветва Борисов.

 

След като прочете всички препоръки на Геофизичния институт на БАН, Бойко Борисов обясни, че ще има нова система за информиране на населението при силно земетресение. Чрез пряка телефонна линия Геофизичния институт ще информира МВР. 

 

„Още в първата секунда, когато сте наясно в института какво е положението, го съобщавате на дежурните по МВР и те го съобщават на всички патрули. Които с мегафоните, минават и съобщават на хората", уточни министър-председателят.   

 

Информацията ще се препредава и от пожарната. Директорът на геофизичния институт определи като безумство и спекулация информацията в някои медии, че се чака нов трус със сила 7,5 по Рихтер

 

„Вероятността такова нещо да се случи, е 0,01 % или нещо от този сорт. Само за евтина слава някому за час или два не може сума ти хора да страдат. Това е посегателство върху инстинкта за самосъхранение у хората", заяви проф. Николай Милошев, директор на Геофизичния институт на БАН.

 

Професор Милошев обясни, че енергийната сила на пернишкото огнище и била изчерпана още при първи силен трус, а  вторичните трусове ще продължат от дни до седмици. 

 

Продължават вторичните земетресения и в Италия. Два по-силни труса, единият от които с магнитуд от 4,3 по Рихтер, бяха усетени и в североизточна част на страната. Има нови щети върху вече пострадали сгради.

 

Репортер: Ина Гълъбова