Въпреки това, образователният министър съобщи, че матурите в Перник ще се проведат по план...

Силен вторичен трус разлюля Западна България в 1 часа тази нощ, както ви съобщихме по-рано днес. Земетресението е било със сила 4 по Рихтер, съобщиха за новините на Нова от БАН. Епицентърът е бил на 20 километра югозападно от София. Трусът е усетен в Перник, София, Благоевград, Кюстендил и Монтана. 

Сеизмолозите очакват още вторични трусове в следващите дни 

 

За Нова ТВ проф. Николай Милошев - директор на Геофизичния институт към БАН, потвърди, че трусът от изминалата нощ със сила 4 по Рихтер е бил предвидим, както и че е било многократно съобщавано, че земетресение от порядъка на 4 по Рихтер е напълно възможно.

По думите на сеизмолога, съществува известна възможност да има още земетресения. След земетресението от тази нощ обаче, вероятността да има нови е по-малка.

„Това е естествен начин, по който се разтоварва остатъчното натрупано напрежение. Това подсказва, че енергията в огнището е вече на изчерпване", успокои проф. Милошев.
Той допълни, че няма как едно земетресение с магнитуд 5,8 да затихне за 48 часа и че затихването е до дни или до седмици.


Стотици перничани отново прекараха нощта извън домовете си


След поредния трус в Перник стотици хора отново прекараха нощта в колите си или в палатки. Според кмета на общината - Росица Янакиева, няма нови данни за пострадали или нанесени щети.

Взети са мерки за обезопасяване на сградите, които са с напукани стени след първото силно земетресение. Продължава приемането на сигнали за щети и на молби за обезщетения. Към този момент повече от 500 граждани вече са заявили нужда от финансова помощ.

Репортерът на Нова ТВ – Николай Василковски, все още е в Перник. Той съобщи към момента обстановката в града е малко по-спокойна, че за разлика от вечерта, когато хората са били много изплашени и са сравнявали вторичния трус по сила с първото и най-силно земетресение.

Той коментира, че в миньорския град почти не е останала къща без срутен комин и че местните се притесняват, че общинските комисии все още не са успели да стигнат до абсолютно всеки дом.

Над 10 малки труса са се случили след големия трус през нощта, но те не са били усетени от хората, тъй като са били значително по-слаби.

Освен това, образователния министър Сергей Игнатов, заяви по-рано, че матурите в Перник ще се проведат по план.

Екипът на Новините не Нова ще продължи да следи ситуацията в Перник. Подробности очаквайте в централната емисия в 19 часа.

Междувременно, два вторични труса, единият от които с магнитуд 4,3 по Рихтер, бяха усетени и в Североизточна Италия. Има нови щети върху вече пострадали сгради. И двата труса са били усетени, защото епицентърът е на дълбочина едва 4 километра.