Ако тонажът беше в норма, взривът нямаше да се предава, каза министърът...

 

„По силата на детонацията предаването от един склад към друг не би трябвало да се осъществи, ако е спазено ограничението по тонаж във всеки един склад". Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в „Здравей, България" във връзка с взривовете от миналата седмица край „Петолъчката"

 

Министърът изказа съболезнования към близките на пострадалите и отбеляза, че когато се случва такова нещо, не е случайност, а е вероятно нарушение на технологичния процес. 

 

Малка част от съдържанието на 12-те склада са снаряди, предназначени за утилизация. Не мога да кажа дали е имало нарушения на правилата – това ще се провери сега, коментира Ангелов. 

 

Той подчерта, че не може да каже със сигурност дали тонажът на боеприпасите в склада е бил по-голям от допустимото, но е категоричен, че трябва да има документи за всеки един килограм. 

 

В държавните складове за боеприпаси е забранено да се влиза с GSM-и, кибрити и цигари. Всяка подобна наредба е писана с кръв, защото са взети предвид случили се инциденти, допълни минисстърът.