Предстои одобрение от земеделското министерство и след това заинтересованост от бизнеса...



Български учени направиха салам против рак и кисело мляко и сирене, които предпазват от инфаркт и склероза. Научното откритие е на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Постижението не е сертифицирано и затова все още не може да се прилага в производството.

Учените в Пловдив са на път да докажат, че един салам може да ни предпази от рак. За целта в колбаса се влага натурална съставка - ликопен, който се извлича от люспите на доматите.

„Ликопенът – има данни за него, че е напълно безвреден. Той дори участва в превенцията на редица заболявания, в това число и рак на простатата, рак на маточната шийка, рак на панкриаса. Отделно, той е натурален пигмент, който се среща в много плодове и зеленчуци, най-вече в доматите", каза Диляна Градинарова от атедра „Технологии на месото и рибата" в Пловдив.   
 
Така, заради доматите, колбасът придобива естествено червен цвят и не се налага да се използват вредни оцветители. Влагането на ликопен не води до промяна във вкуса, казват учените.

От скоро преподавателите и студентите в университета разработват кисело, и мляко, и сирене с уникални здравословни качества. В двата млечни продукта те влагат растителни мазнини, богати на мастни киселини, които предпазват от склероза и инфаркт.

„Грубо казано тези мазнини не се отлагат по стените на кръвоносните съдове и те помагат на добрия холестерол", каза доц. Панталей Денев, зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Тези продукти засега са само научни разработки и не се произвеждат. Тепърва се очаква бизнесът да прояви интерес към тях. А това може да стане след като уникалните продукти бъдат одобрени от Министерството на земеделието и храните.

Репортер: Благой Бекриев