Оказва се, че няма система за определяне дали едно куче е агресивно или не...

До една година бездомните кучета в София трябва да намалеят наполовина. Само месец след като общинският съвет гласува срокове за овладяване на популацията, кметът Йорданка Фандъкова обяви, че те трябва да бъдат скъсени двойно. Ако това се случи, до 2018-ма в столицата трябва да има едва 500 улични кучета.

Първият от обещаните приюти трябва да е готов през есента. Той ще е в Кремиковци, за 2000 кучета. За сравнение, до днес местата в действащите приюти били около 1000.

Наред с ударно кастриране, до края на годината трябва да стане факт и втори голям общински приют, пак с 2000 места. С 50 места се разширява и приютът на "Екоравновесие". Неправителствени организации са готови да разкрият няколкостотин места на общински терени.

Още обаче не е решен основен, принципен проблем за нашата безопасност в който и да е български град. Оказа се, че и до днес няма разписани ясни критерии кое куче е агресивно. И ако не е чак за евтаназиране, то може ли да бъде върнато от приюта на улицата? Въпреки, че от години води борба с бездомните кучета, общината чак сега казва за този пропуск.

„Това е общо взето темата, по която до този момент не може да се постигне консенсус", каза Йорданка Фандъкова.

В момента в цялата страна дали едно куче е агресивно решават комисии. В тях има и ветеринари, за които се подразбирало, че като могат да лекуват, значи са компетентни и за поведението на кучетата.

Компетентни обаче винаги са били етолозите и кинолозите. До една седмица с тяхна помощ столичната община най-после ще се сдобие с методология за оценка на поведението. Ще се преценява по изчерпателен списък с точки.

 

Междувременно остава и проблемът с телефона за сигнали за нападения от кучета към "Екоравновесие".

 

Подробности по темата и примери вижте във видеото.


Репортер: Рада Богданова