Номерът от сайта на „Екоравновесие” не е активен, от общината не отговарят...

Телефонът на "Екоравновесие", на който столичани могат да подават сигнали за опасни улични кучета, не работеше и в понеделник. В рамките само на няколко месеца двама души бяха нахапани до смърт от безпризорни животни.

 

В 8. 30 часа, в ефира на предаването "Здравей, България", общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки пък опита да се обадят на дежурния телефон в общината, на който също могат да се подават сигнали. И на него обаче никой не отговори.

 

За да се справят с проблема, от мнозинството в Столичния общински съвет настояват само ветеринари да взимат решенията кое куче е агресивно и кое не. Сега в екипите, които преценяват дали животното трябва да се ефтаназира, има и природозащитници.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова хората да подават сигнали за агресивни бездомни кучета не само на телефона на  "Екоравновесие", но и на телефон 112. От първи юли ще заработи интернет форма за подаване на жалби. По електронен път ще се получава и отговор за свършеното по всеки сигнал.

 

Бездомните кучета в София трябва да намалеят наполовина до една година, а не както Столичният общински съвет наскоро прие - до две. Това заяви Фандъкова след среща с представители на неправителствени организации и Българския ветеринарен съюз.

 

През есента трябва да е готов нов общински приют за 2000 кучета. Две неправителствени организации са заявили готовност да строят и стопанисват по-малки приюти на общински терени.