ГЕРБ и "Атака" се обявиха твърдо против подобна промяна в закона...


ДПС разбуни страстите в парламента. Депутатите на Доган поискаха предизборните кампании вече да могат да се водят и на друг език, различен от българския.

От „Атака" определиха идеята като нагла. Управляващите от ГЕРБ обясниха, че по никакъв начин не подкрепят подобно предложение.

Конкретната идея предвижда следното :

„Да отпадне ограничението кампанията да се води само на български език", каза Лютви Местан, зам.-председател на Движението за права и свободи.

От партията предлагат, ако по митинги и предизборни срещи се говори на друг език, задължително казаното да се превежда и на български. Според тях предложението им не противоречи на Конституцията, защото в нея е записано, че гражданите, за които българският не е майчин език, могат да ползват и своя.

Лютви Местан даде за пример майка си, която не е имала възможност да научи български език, тъй като навремето е нямало училище за нея, където да го стори. Местан каза, че има други български граждани в това положение.

Реакциите в парламента не закъсняха:

„Виждаме, че от ДПС стават все по-нагли", каза Павел Шопов от „Атака" и допълни: „Вината е в г-н Местан и тези, които не са направили необходимото тези хора да научат официалния език на държавата."  

„Категорично няма да подкрепим предложението на Движението за права и свободи предизборната агитация да се провежда на друг език, освен официалния", каза Красимир Ципов от ГЕРБ.