Природозащитници срещу медии и израждането на протеста...

„В случая конфликтът е между природозащитниците от коалиция „За да остане природа в България" и всички милеещи за природата и властта в лицето на министъра на земеделието и храните - Мирослав Найденов и депутата от управляващата партия - Емил Димитров-Ротманса – те са двамата лобисти за промените в Закона за горите", категорично заяви в „Карбовски: Директно" Свилен Овчаров – адвокат-доброволец към природозащитните организации „За да остане природа в България", относно протестите срещу промените в Закона за горите.

Той поясни, че конфликтът не е между гражданите на Сепарева баня, Банско или Разлог и еколозите: „Те, според нас, също до някаква степен икономически са жертва на презастрояването и неспазване на законите, включително законите за защита на природата. Специално Законът за горите въобще не засяга гражданите на Разлог и Банско. Тя бяха жертва на съвсем друг феномен, наречен презастрояване на малкото китно възрожденско градче Банско."

На въпрос на водещия Мартин Карбовски какво е притеснителното е предложените промени, Свилен Овчаров заяви, че те „отварят вратата на всеки, който иска да сече без ограниченията, които законът му поставя, и да се направи, че ужким ще строи ски писта, а след това нищо да не строи".

Адвокатът обясни, че наказания за този, който не построи писта обаче не са предвидени в проектозакона.

„Дори и „Витоша ски" да построят ски писти на Витоша, там имаме много сериозен проблем със сечите на гори, защото Витоша е белият дроб на София и вододайна зона за 1/3 от столицата. Освен това вече има просеки за ски писти и лифтове на Витоша, които вече са изсечени. Конфликтът е, че Витоша ски искат да направят напълно нови ски писти, да секат на нови места, диагонално на съществуващите, без да обяснят защо. Те искат да прокарат този план и затова им трябва този закон. Старият закон им позволява да подменят с нови съоръженията в съществуващите просеки, без сеч, но те искат да направят нови сечи", разясниха гостите в студиото.

Относно гостуването си при Диана Найденова, Петко Цветков, ръководител на Българска фондация „Биоразнообразие", направи следния коментар:

„Истинските журналисти се оплакват от това, което се случи. Диана Найденова даде един много ясен пример за това как една поръчкова журналистика или по-точно липсата на професионализъм може да обслужва определени интереси. Аз възприемам това, че тя си вярваше в това, което говореше, но като цяло с нейното поведение и тези всъщност обслужваше управляващите."

Още за проблема с промените в Закона за горите и мнението на гостите – вижте във видеото.