Аптекарите предупреждават, че все повече от тях ще се отказват да работят със Здравната каса



Настъпи нов обрат около цените на лекарствата, които Здравната каса плаща частично или изцяло. След решението на Касата да се спестяват пари, като се договарят с фармацевтичните компании по-ниски цени на някои медикаменти, аптекарите на свой ред поискаха да им слагат надценки.

В момента търговците нямат право да продават с печалба лекарствата, които се поемат изцяло от касата. Комисията за защита на конкуренцията подкрепи аптекарите като обяви, че действащото законодателство ги ощетява.

Едва една четвърт от аптеките у нас предлагат лекарства, които касата плаща изцяло.  В този случай, фармацевтите нямат право да слагат надценки и получават общо по 1.67 лева за обслужване на рецепта.

„Като правило тези лекарства са изключително скъпи, заплащат се на доставчиците по банков път, а комисионната на банките е по-висока от тези 1,67 лв. да не говорим, че голяма част от тези лекарства са термолабилни, трябва да се съхраняват в хладилник, да не говорим за това, че аптеката има разходи", подчерта Огнян Медаров, магистър-фармацевт.

Огнян Медаров е собственик на аптека. Той обясни, че почти половината от оборота, който прави, е именно от лекарства по Здравната каса и заключи: „Между 30 и 50 процента от оборота на аптеката е без печалба за аптеката. Що се касае до финансовата страна на нещата – работим на загуба."

От Комисията за защита на конкуренцията излязоха със становище, че това положение ощетявало аптекарите.

Някои фармацевти искат надценки дори до 10 на сто от цена на медикаментите, които в някои случаи струват хиляди левове. Ако това стане - касата ще плаща по-скъпо за лекарствата. Това означава, че бюджетът й ще стига за по-малко безплатни продукти. В такъв случай може да се наложи пациентите да заплащат някои медикаменти сами.

От здравното министерство все още не са решили какво ще предприемат.

Междувременно, аптекарите напомнят, че все повече от тях ще се отказват да работят с Касата. Равносметката е, че вече в една шеста от общините у нас нито една аптека не работи с лекарства по Здравната каса.

Репортер: Деница Суруджийска 

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.