В най-рисковите зони, изградени преди години, ограничението от 90 километра в час остава...

 

От днес максималната скорост по магистралите е 140 километра в час. Промяната става факт след като поправките в Закона за движение по пътищата вече са обнародвани в „Държавен вестник". 

 

В по-рисковите участъци от пътищата, където настилката не позволява да се развива висока скорост обаче, ще бъдат поставяни ограничителни знаци.

 

В най-рисковите зони и по магистралите, изградени преди години, ограничението от 90 километра в час остава. Досега водачите на леки автомобили можеха да карат с до 130 километра в час по магистралите. Депутатите обаче решиха, че пределната скорост може да бъде увеличена с 10 километра в час. 

 

С промените в Закона се въвежда и терминът „скоростен път", по който шофьорите на леки автомобили ще могат да вдигат максимум 120 километра в час. Той трябва да е с по две ленти във всяка посока, да има „детелини" за свръзка с други пътища и предпазна телена ограда. По скоростните пътища няма да има аварийна лента, а само места за отбиване. 

 

Освен това по тях водачите няма да могат да завиват в обратна посока, да се движат назад, както и да навлизат в разделителната ивица. При възникване на проблем, който не позволява на шофьорите да продължат, спирането ще може да става върху площадка за принудително спиране извън платното за движение при поставяне на светлоотразителен триъгълник или включен авариен сигнал. Такива пътища у нас ще се изграждат тепърва. Те ще струват с около 30% по-евтино от магистралите.