Властите продължават да твърдят, че пожарът е овладян. Недоволни доброволци възразяват аргументирано...

 

Тошко Бързилов, началник на сектор „Национален оперативен център" на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", даде оптимистичен коментар за ситуацията на Витоша към момента:

„Пожарът е под контрол", каза той. „Това е най-важното – пожарът е овладян – за мен", каза още Бързилов.

Той похвали хората, участващи в гасенето, които днес са 490:

„Усилията, които бяха положени за изграждането на просеката, за вкарването на техниката, усилията, които положиха всички – доброволци, военни, пожарникари – бяха много, но се справихме добре."

По думите на Бързилов пламъците са затворени в територията с паднали дървета и няма опасност да засегнат жива гора. Твърдението му е противоположно на това, което доброволци от мястото на огъня споделиха. Бързилов определи ситуацията така:

Може да се каже, че има тук-таме някое засегнато живо дърво, но това е нищо пред това, което е спасено."

Няколко часа след като главен комисар Николай Николов се извини на доброволците за недоразуменията вчера и уточни, че днес организацията е била по-добра, Бързилов каза, че според него не е имало проблеми с организацията на доброволците до момента.

„Аз не мога да кажа, че няма организация", уточни Бързилов. „Преди всичко за нас беше важно да запазим живота и здравето на участващите, които не са обучени да действат в такива пожари", допълни той.

Димитър Сичанов, кмет на район „Панчарево", също като останалите власти, запитвани по въпроса, каза, че въздухът в района не е замърсен:

„Категорично пряка опасност, за пореден път, казвам, че няма", уточни Сичанов.

Доброволецът Иво Иванов възмутено коментира, че трети ден властите съобщават, че пожарът в овладян, докато е очевидно за всички, че пожарът се разраства. Той допълни, че според него живата гора е засегната, въпреки че властите не го признават.

„Ако премине от другата страна на реката, вчера му го казах и на Найденов това, ако премине от другата страна на реката – вдругиден този пожар ще е в Симеоново и Драгалевци", каза още Иванов.

Друг доброволец – Димитър Хрусанов – в студиото обясни, че хора са носили помпи на ръка 2 км в труден терен.

„Може би с по-малко от 5 качествени помпи такъв пожар щеше да се локализира и да се спре в рамките на една вечер. Нашата пожарна няма подготовка за действие", каза Хрусанов. „Рибата се вмирисва от главата", допълни той.

Иван Павлов, управител на хижа „Алеко" каза, че в първите часове на пожара на 1-ви юли не е имало противопожарна служба. Хората от Бистрица са били на място, заедно със самият Павлов и брат му.

„В 17:00 ч. мина първият въртолет и не знаеше къде да сипва водата", допълни Павлов за ситуацията в първия ден на огъня на Витоша.

Бързилов каза, че реакцията на службите е била „своевременна".

Доброволците коментираха: „Продължават да лъжат най-нагло в ефир".

 

Хрусанов обясни в детайли как пожарът се овладява, но не до такава степен, че да бъде спрян напълно, след което той реално се разраства през нощта, докато действията по гасенето са прекратени.

„На фона на целия този пожар ... Цветанов е съобщил, че пожарът е овладян, при условие, че от Бургас може би, при ясно време, се вижда, че пламъците хвръчат", допъллни Хрусанов.

 

Мирела Заречинова, доброволец, намиращ се на Витоша в момента, каза:

 

„Ние не сме ефективни, заради хората, които не успяват да ни координират. Това се дължи или на тяхната глупост, или просто умишлено този пожар се поддържа."

 

Още подробности за борбата с пожара на Витоша, от гледната точка, както на представители на властите, така и на доброволците – вижте във видеото.

Гледайте цялото предаване „Часът на Милен Цветков" с продължение на темата в сайта на Nova Play.