Доверието в премиера се прехвърля към ГЕРБ...


Премиерът вече е част от българската история, дори нещо повече – той е част от българския фолклор", това заяви политологът Първан Симеонов за "Здравей, България" относно включването на Бойко Борисов в учебниците по история от есента.

От друга страна, политическият психолог Антоанета Христова поясни, че по принцип в историята се влиза доста години след като даден политик е слязъл от сцената. Това се дължи на това, че е необходимо да се прецени от позицията на времето кой с какво е допринесъл.

„Сигурна съм, че Бойко Борисов много иска да остане в историята и разбира това, което прави като стратегическо поведение. Отстрани погледнато, оценявайки това, което се случва през последните три години, можем да кажем, че имаме продукти и маркетиране на неща, които можем да пипнем, но определено стратегическите невидими политики, които са свързани със социалната сфера и които изискват стратегическо планиране и лидиране, правят наистина политика значим", на мнение е Антоанета Христова.

„Нека не забравяме, че това управление дойде с два големи сюжетаревизията и икономическото оздравяване. Сякаш и в двата правителството претърпя своите критични моменти – скандалите с подслушаните разговори, повишението на цени. Тогава като че ли доверието в настоящето правителство спадна осезаемо и пое надолу. Това заяви за „Здравей, България" политологът Първан Симеонов, като допълни, че сякаш тогава изчезнаха разказите за реформатора в икономиката, който ще ревизира криминалното наследство на прехода.

„Тогава остана само разказът за фамозния Бойко Борисов „строителя" – този, който успява да даде бъдеще време, този, който говори в срокове. Единствен Борисов имал навика вече да говори в бъдеще време в ясни срокове – „откриваме това тогава и тогава". Това е важно за хората и освен това става въпрос за осезаеми резултати", поясни Първан Симеонов.

Политологът се съгласи с казаното от Антоанета Христова, че е налице „тотална недостатъчност на стратегическо планиране".

„Видя се, че моралното обаяние на това управление не е толкова бляскаво, колкото се представяше в началото", заяви още Първан Симеонов.

Борисов дойде на коня на възстановяване на чувството за справедливост, което беше нарушено. Въпросът е смятаме ли, че за тези три години той успя да тръгне по пътеката за внушаване на справедливост – аз смятам, че не. Или, ако имаме десетстепенна скала, той е направил първата крачка, но това не е достатъчно", отчете Антоанета Христова.

„Разликата между всички правителства се състои във фигурата на министър-председателя, защото той има доверието. Хората все още имат надеждата, че той, като поеме някакъв ангажимент, ще направи някакви неща. Оттук това се прехвърля към една сравнителна стабилност на доверието към ГЕРБ", на мнение е политологът Татяна Буруджиева.

Според нея това се дължи на факта, че Борисов се вслушва в това, което казват протестиращите, и след това предприема определени действия.

Това не създава усещане за демократичност, а усещането, че можеш да стигнеш до арменския поп", убедена е Татяна Буруджиева.

„Ако демокрацията означава ясно представителство и ясна отговорност, това правителство има с какво да се похвали. Отговорността като че ли никога не е била толкова оличностена и видимо докосваема", заяви Първан Симеонов.

„Премиерът явно е човек, който разчита единствено и само на себе си, но това го прави министър-председател със стил. А определено стилът му е пиарски", смята Антоанета Христова.

На въпрос какво се случва с опозицията, Първан Симеонов изрази мнението, че в момента голяма част от партиите изпитват трудности да произведат качествен политически продукт:

„Виждате го в управляващата партия, в БСП, в г-жа Кунева. Дори опозицията да се събужда, имаме един синдром на партийна недостатъчност."

„След промените които станаха, БСП дава напред и рейтингът расте, но расте бавно", смята Антоанета Христова. Тя допълни, че според нея причината за бавния напредък се корени в големия брой драматични движения в десницата.

На въпрос на водещия дали има шанс министър-председателят да е първият преизбран премиер, и тримата гости заявиха, че има такава възможност. Според  Първан Симеонов обаче зависи какво ще се случи през оставащата година, тъй като има твърде много натрупано напрежение.

Целия разговор с гостите в „Здравей, България" гледайте във видеото.