Редица международни организации предлагат младежки програми, които са отворени за прием...

И това лято пътуването в чужбина за мнозина ще си остане неосъществена мечта. Оказва се обаче, че желанието да опознаем чужди култури не е невъзможно. У нас съществуват редица инициативи, които поемат изцяло разходите на любопитните да опознаят света.

 

Може ли едно пътуване да промени живота ни? Според Мария отговорът е категорично „да”. Участник в програмата на Европейската доброволческа служба, Мария прекарва четири месеца в Румъния.

 

Единственото изискване към желаещите да се включат в програмата е да са до 30- годишна възраст и да изберат интересен за тях проект в страна по избор. Не е задължително държавата да е в границите на Европейския съюз.

 

Покриват се пътните разходи, разходите за настаняване, разходите за джобни, както и тези за храна. В повечето случаи програмата покрива и езиков курс преди заминаването и по време на престоя в чужда страна. Така Мария вече е почти отличничка във владеенето на румънски.

 

И все пак - други възможности има. Една от тях е програмата ОПЕР. Тя предлага на млади момичета и момчета престой в държава по избор като гледат деца и извършват лека домакинска работа в чуждо приемно семейство. Те получават в замяна безплатни храна и квартира, какво и  джобни пари.

 

От програмата вече са се възползвали хиляди млади хора. Основна причина за пребиваването на младежите е задълбочаване познанията им по езика и опознаване на културата на страната.

 

Младежите посещават курс по езика на страната-домакин. Насърчава се също и комуникацията между всички участници в програмата в съответния регион.

 

Изискванията за участие на желаещите са да имат завършено средно образование, да са на възраст до 30 години, да са несемейни (и без деца), както и да имат основно ниво на владеене на съответния език.

 

Въпреки разпространеното мнение, че гледането на деца е женска професия, в този случай това съвсем не е така.

 

Ако сред предложенията не сте намерили нищо подходящо за желания престой в чужбина, Българският червен кръст също набира доброволци за участие в международни мисии за хуманитарна помощ в Азия и Латинска Америка.

 

Репортер: Марина Цекова

 

Гледайте целата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.