Изданието показва как да изпишем правилно думи като „дежавю” и „инвитро”...

 

Как да пишем правилно думи като „дежавю” и „инвитро”? Отговорът дава новият официален правописен речник на българския език, който разработиха езиковедите от Българската академия на науките. Изданието обяснява правописа на над 90 000 думи, 20 000 от които са съвсем нови.
 
Интернет, новите технологии и бързото навлизане на чуждиците са главните виновници за новите думи в езика. Правилното им изписване често се оказва истинско предизвикателство.
 
Най-трудно е, когато трябва да съединим две прости думи в една сложна.
 
„Има думи, които правописът допуска да се пишат слято и разделено, като например думи, образувани с „бизнес” – „бизнес абонат”, „бизнес администрация”, обясни редакторът на речника Мария Бунева. 
 
Друго сериозно изпитание е изборът на пълен или кратък член на съществителни имена от мъжки род.
 
„Ако думата можа да се заменият с „той”, значи е подлог и се членува с пълен член, ако се заменя с „него”, значи е допълнение и се членува с кратък член”, поясни Бунева. 
 
Целта на новия речник е бъде законодател на правилното писане. Последно правилата са осъвременявани преди 10 години. Въпреки динамиката в речта, езиковедите са категорични, че до последно ще бранят нормите за писане.
 
Репортер: Георги Георгиев