Природният газ ще малко поевтинее, но парното и топлата вода остават на досегашните цени

Държавният регулатор прие предложението на "Булгаргаз" и природният газ ще поевтинее, макар и с малко. Окончателното решение все пак ще се вземе след обществено решение до края на месеца. Въпреки по-ниската цена на горивото парното и топлата вода ще останат на сегашните си цени.

Поевтиняване на бензина и дизела обаче не се очаква, въпреки обещанието на правителството, че това ще се случи, тъй като горивата са продукт, чиято цена се влияе сезонно. Търговци на горива обаче дори допускат, че влошената международна конюнктура и намалената ни покупателна способност, ще упражнят допълнителен натиск над пазара у нас.
    
На 6-ти септември министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че през септември - октомври очаква падане на цените на горивата с няколко стотинки. Тогава допълни още, че ако това не се случи, ще си признае, че е сбъркал.

Падането на цените на горивата обаче все още не се е случило. Според търговците влияние оказва и покупателната способност.

„Като цяло доста тежко е състоянието, потребителското търсене не е на нивото, на което беше преди няколко години”, обясни Камелия Славейкова, която е изпълнителен сиректор на верига бензиностанции.

Въпреки че купуваме по-малко, това не прави цените по-достъпни. Напротив - експертите дори не са оптимисти, че цените няма да продължат да се вдигат още. Такава е позицията и на Андрей Делчев от Българска петролна и газова асоциация.

„Нещата и в международен план не се развиват добре. Около Иран става все по-тежко. Цените ще скочат още, и то спекулативно, не заради някакви обективни причини”, убеден в Андрей Делчев.

Намаленото потребление или международните фактори с влияние върху цените на петрола - едно е видно, все още твърдението, че цените ще паднат с края на активния отпускарски сезон, не се сбъдва.

Репортер: Данаил Глишев