Кризата ще има и международни измерения

18-ти септември беше белязан от антияпонски протести в Китай. Десетки арести имаше в Пекин и Шанхай. Oще няколко японски фабрики на китайска земя спряха работа от съображения за сигурност. След няколо дни на недоволство икономисти поставиха въпроса колко ще струва на Япония и Китай спорът за островите Сенкаку.

 

Една от най-големите вериги в Япония затвори 30 свои супермаркета в Китай. Друга японска компания спря продажбите в 42 магазина за дрехи. Акциите на компаниите, които спират производството си в Китай паднаха на Токийската борса.


Според анализ на най-голямата финансова група в Япония и двете страни в конфликта губят милиони всеки ден, в които протестите прдължават.


Силната йена прави скъпи стоките, произведени в Япония. Затова към днешна дата фабриките в Китай са от голяма важност за японските компании.


Кризата има и международни измерения. Търговският обмен между втората и третата по големина икономики в света надхвърля 345 милиарда щатски долара годишно. Всяко колебание в търговията между Япония и Китай, би могло да се отрази на всички държави в Тихоокеанския регион.