Те твърдо подкрепят идеята да има вечерен час в студентските градчета

Университетите поискаха повече пари за висше образование през следващата година. Ректорите настояха бюджетът им да се върне на нивата от 2009 г., когато заради кризата субсидиите им от държавата бяха значително намалени.


Освен средства за заплати и обучение, те поискаха и пари за ремонти, както и за по-големи стипендии на младежите.


За тази година университетите разполагат с 323 млн. лв. С тях обаче не могат да покрият нарастващите разходи за обучение на студенти, заплати на преподаватели и финансиране на топ специалности. Затова ректорите поискаха държавните пари за висше образование да се увеличат с 45 милиона. (с таблица – 2012 г. – 323 млн. лв.; + 45 млн. лв.; 2013 г. – 368 млн. лв.).


Ректорът на УНСС, проф. Стати Статев заяви пред камерата на Нова, че „през 2009 г. заради кризата бюджетът беше съкратен с една трета, от тогава има натрупана инфлация с 11 %”.


От своя страна проф. Марин Христов, ректор на Технически университет – София,каза: „Не на всички по равно, а една малка база като основна субсидия и след това в зависимост от това кои специалности и професионални направления показват по-добри резултати – да получават по-големи субсидии”.


С допълнителната субсидия ректорите планират да увеличат поне с 10 на сто стипендиите на студентите.


Лиляна Вълчева – председател на Синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ допълва: „Много от тях са семейни, имат нужда като зрели хора, затова стипендиите са важни”.


Колкото до идеята субсидията на висшите училища да бъде спирана, ако те получават пари от наеми от заведения, ректорите са категорични, че никой не би рискувал имотите си за такова нещо.


Затова повечето университети ще спрат да отдават терените си за кръчми и дискотеки.


Ректорите обаче твърдо подкрепиха идеята за вечерен час на нощния живот в студентските градчета.


„Предложението е до 22 часа, за да може да се гарантира правото на хората, които искат да почиват и да учат, както и на тези проф. Стати Статев, които искат да се забавляват”, заяви още ректорът на УНСС.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Георги Георгиев