Гергана Великова е е внесла жалба в Шуменски административен съд,

Задържането на неправилно паркиралите автомобили със скоби в Шумен е незаконно, смята адвокат Гергана Великова. Тя е внесла жалба в Шуменски административен съд, с която оспорва частично местната Наредбата за организация на движението, защото противоречи на Закона за движение по пътищата.

Шуменският шофьор отново е притиснат до стената. След като изтърпя  трите години на шофиране по разкопани улици заради подмяна на водопроводите, сега си има нова мъка - липса на места за паркиране в града и безкомпромисните скоби, следвани от глоби.

Адвокат Гергана Василева, санкционирана неколкократно, се зачела в общинската наредба и установила няколко фрапиращи противоречия. Според пътния закон принудителното задържане на МПС е възможно само за автомобили на паркинг, които не са си платили такса за паркиране.

„В случаите обаче, при които имаме неправилно паркирано МПС, вече съвсем друга разпоредба е предвидил законът, това е принудително извозване на колата без знанието на водача. Като това принудително извозване става само от места, които са обозначени с такъв постоянен знак, който казва, че е забранено мястото за спиране и колата би могла да бъде принудително извозена”, обяснява Гергана Великова.

В Шумен обаче юристите в Общинския съвет променили текстове в наредба през 2010 година, местните избраници гласували новия текст и предали документа за изпълнение на Общинското предприятие „Паркинги и гаражи“.

„Средно дневно се закопчават от порядъка на 15-20 автомобила, цифрите са приблизително същите, които бяха и за 2011 година. В Наредбата за организация на уличното движението за автомобили и пешеходци е записано като текст, че неправилно паркираните автомобили принудително биват блокирани с така наречената скоба”, поясни Сергей Стойков, управител „Паркинги  и гаражи“.

„Поставяйки скобите, ние задържаме колата и напротив, създаваме едно продължително във времето нарушение. Това не води до отстраняване на нарушението, напротив, това показва и каква е целта на закона, ние извозваме МПС-то, защото то пречи на движението, създава опасност на движението и така нататък”, на мнение е адвокат Великова.

Тя съветва потърпевшите да пазят касовия бон, получен при освобождаването на автомобила. С него ще могат да си търсят парите, ако съдът сметне, че заскобяването е незаконно.

Всеки засегнат от тази наредба може да се присъдени към жалбата на адвокат Великова.