Данните предостави проф. Генчо Начев, директор на болница „Св Екатерина”

„В момента хората, които чакат за трансплантация на сърце, са 42-ма, като листата се променя, тъй като постъпват и нови хора, които типизираме и включваме допълнително в листата. Същевременно някои умират без да могат да дочакат трансплантацията”.


Това заяви за „Здравей, България” кардиохирургът проф. Георги Начев, директор на болница „Св. Екатерина”.


Той обясни, че основният проблем както в България, така и по света, е липсата на донори. „Осигуряването на два или три донора, до пет даже да кажем, е напълно недостатъчно за провеждането на една нормална програма за трансплантации. Независимо дали те са на сърце, на черен дроб или на бъбреци”.


Проф Начев заяви, че в България има редица донори, чиито органи не са могли да се използват за трансплантация. Една от причините за това е, че се иска допълнително съгласието на близките, на места, особено в областни болници, липсват психоаналитици, които да разговарят с близките, да ги подготвят да се съгласят в един такъв изключително трагичен момент за тях.

 

„Това е още един стрес, когато им се предлага да дарят органите на техните близки, за да спасят живота на други нуждаещи се хора”, смята кардиохирургът.


Друг проблем, който съществува според проф. Начев е, че някои от колегите му не искат да се ангажират с този въпрос заради евентуални съдебни процеси впоследствие.


В началото на година проф. Начев направи предложение за създаване на Камара, която да следи „опасните” лекари. Идеята бе повод за доста остри нападки от страна на Лекарския съюз.

 

Пред Нова телевизия той обясни идеята си така: „Би трябвало на три години да има ресертификация – тоест, човек, който има дадена специалност и е работил три години по нея, трябва да се сертифицира наново. За това не е необходимо да полага изпит, а да представи работата си, която е извършил през тези години. И там трябва да е написано колко операции е извършил годишно, какви са били те и какви са резултатите – процентът на смъртност, колко души, които той е излекувал са се върнали в рамките на няколко месеца, за да се лекуват отново или са отишли другаде да се долекуват”.


Той определи като нормално да има конкуренция между специалистите в България. Според него обаче няма реален анализ на резултатите, по които да се направи сравнение между различните специалисти. Няма и класация на болниците.


На въпрос защо бягат младите лекари, проф. Начев отговори, че една от причините е, че „тук парите са нищожни в сравнение с онова, което могат да спечелят на Запад. Аз мисля обаче, че плоскостта, на която се развива това явление, не са парите. Има няколко други фактора – те не виждат перспектива за развитие тук.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Нина Димитрова