Проектът е за над 29 милиона лева и ще е готов до две години

Столичната онкология ще може да лекува по няколко хиляди пациенти повече всяка година. Това ще стане възможно след създаването на нов лъчетерапевтичен комплекс, което започва от днес. В момента за лъчетерапия чакат стотици болни.

 

Всяка година през онкологията минават над 60 хиляди души, а 15 хиляди остават на лечение. Една от тях е Елена Стоянова, която пътува за лъчетерапия чак от Сандански. Предстои да се подложи на втори курс от процедури. „Много хубав екип, но апаратът е стар. Трябва да се поднови ли, да се поправя ли, много често се разваля. Има много болни, които се нуждаят от този апарат”, каза Стоянова.

 

Елена обаче е сред щастливците, които вече се подлагат на лъчетерапия. В същото време стотици чакат – в болницата запиват онкоболни чак за пролетта на следващата година. Причината е, че най-голямата онкологична болница разполага само с един апарат – линеен ускорител.

 

„Качеството на този ускорител с годините пада, той е вече на 10 години”, сподели доц. Веселина Първанова.

 

Скоро обаче няма да има чакащи пациенти, обещават от болницата. От днес започна строителството на изцяло нов лъчетерпатевттичен комплекс. Проектът е за над 29 милиона лева. Очаква се новата високотехнологична апаратура да осигурява по-качествено лечение за значително повече онкоболните пациенти едновременно.

 

„Това ще направи възможно пациентите, в рамките на 40 до 60 дни, да започват лъчелечение. Томотерапията ще съчетае възможностите на най-съвременен ускорител и на кибернож – едновременно”, допълни Първанова.

 

Очаква се новият комплекс да бъде напълно готов до две години.

 

Репортер: Деница Суруджийска